Avrupalı hahamlar: “Antisemitizm ile yurdumuzda savaşacağız”

Avrupa Hahamlar Birliği Başkanı Rav Pinchas Goldschmidt Kopenhag saldırıları sonrası basına yaptığı açıklamada Danimarka’da olanların tüm Avrupa’da yaşanan antisemitizm dalgasının bir mikro-kozmosu olduğuna dikkat çekti.

Dünya
17 Şubat 2015 Salı

Goldschmidt, Avrupa  Yahudi cemaatlerinin bir yanda artan antisemitizm ile mücadele ederken, diğer yanda gelenekleri uygulamaya kısıtlama getiren yasalar ile savaştığını belirtti.

Avrupalı devletlerin sünnet, kaşer et kesimi konusunda getirdikleri düzenlemeleri de geleneksel Yahudi hayatının önünde bir engel olarak niteleyen Goldschmidt, tüm bu zorluklar içinde Yahudi kültürünü korumak için bir savaş verdiklerini belirtti.

Konuşmasında gittikçe artan antisemitizme karşı Avrupalı devletleri son anda tedbir almak ile suçlayan Goldschmidt, her şeye rağmen bu savaşı yaşadıkları ülkede vereceklerini ima etti.

Rav Goldschmidt, güvenlik konusunda hiçbir konuyu şansa bırakmayacaklarını,  Avrupa Yahudilerini savunmak için gereken her tedbiri alacaklarını  belirtti.

Avrupa’da özellikle Yahudileri hedef alan antisemitizme karşı  ülkeyi terk etmek yerine mücadeleyi seçmek gerektiğini tavsiye eden bir başka din adamı da Avrupalı Yahudiler Birliği (EJA) Genel Direktörü  Rav Menachem Margolin.

Rav Margolin Kopenhag terör eylemleri sonrası şöyle konuşuyor: “Avrupalı liderlerin başını kuma gömmek gibi bir meyilleri var. Ülkelerimizin yöneticileri şimdiye kadar Yahudi karşıtlığına karşı ne eğitim-öğretim alanında ne de güvenlik alanında gereken önemi göstermediler.  Buradan tüm Avrupalı liderlere sesleniyorum, vatan bildiğimiz bu topraklarda  bize teröre karşı verdiğimiz savaşta bize destek çıkın. ”