İsrail´de Araplar için istihdam girişimi

Geçtiğimiz hafta ülkedeki Arap konseylerinin liderleriyle bir araya gelen İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin, İsrailli Araplara istihdam yaratılması konusunda bir girişim başlattı

Dünya
11 Şubat 2015 Çarşamba

Devlet Başkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, İsrail’in önde gelen şirketlerinin yönetim kurulu başkanlarının da katılımıyla oluşturulan Toplu Etki (Collective Impact) grubu ile toplantılar düzenlendi.

Toplantılarda, İsrail’in elli lider firmasının yönetim kurulu başkanları, üst düzey yöneticileri ve insan kaynakları yetkilileri ile görüşülerek hazırlanmış kapsamlı bir araştırma ele alındı.

İsrail’deki Arap nüfusun istihdamı konusunda yapılan araştırmanın sonucunda ortaya çıkan verilerden bazıları şöyle sıralandı:

· Ele alınan şirketlerdeki orta yönetim kadrosunun ancak binde üçü İsrailli Araplardan oluşuyor. Bu şirketlerin üst düzey yönetici pozisyonlarında ise hiç Arap yer almıyor.

· İsrailli Araplar toplam iş gücünün yüzde 15’ini oluşturuyor ve bu iş gücünün gayri safi yurtiçi hasılaya katkısı yüzde sekiz olarak belirtiliyor. Bu kişiler iş dünyasının yüzde beşini oluşturuyorlar.

 

· İsrailli işverenlerin yüzde sekseni, Arap topluluğunda kaliteli elemana erişimleri olmadığını belirtiyor.

Rivlin Pazar akşamı yaptığı konuşmada, hayallerdeki İsrail’in gerçekleştirilebilmesi için, bu hayalin Rahat’ta yaşayan genç adam ve Umm el-Fahm’da yaşayan genç kadın için de erişilebilir olması gerektiğini söyledi.

İlkokul birinci sınıfta okuyan öğrencilerdeki Arap öğrenci oranının yüksekliğine dikkat çeken Rivlin, bu şartlar altında İsrailli Arap nüfusunun artık bir azınlık olarak görülemeyeceğini de ekledi. Rivlin, “Bazı insanlar Arap nüfusundaki artıştan memnun olmasalar dahi, gerçek göz ardı edilemeyeceği gibi bu toprakların bu insanların da vatanı olduğu inkâr edilemez,” dedi. Devlet Başkanı İsrailli Yahudi vatandaşların çoğunun maalesef Araplarla ilgili önyargılarının dışında İsrailli Araplar konusunda fikir sahibi olmadıklarına dikkat çekti. “Maalesef İsrail’deki Yahudi nüfusunun büyük çoğunluğunun Araplara karşı bir kör noktaları var. Hangimiz birlikte çalıştığımız Arap iş arkadaşlarımız hakkında herhangi bir bilgiye sahibiz? Hangimizin  gerçek Arap dostları var? Hangimiz Arapların yaşam tarzını tanıyoruz?” diyen Rivlin, İsrailli Araplar ve Yahudiler arasındaki büyük uçurumu kapatmak için adım adım çalışılması gerektiğine dikkat çekerek ilk adımın eğitim alanında atılarak her iki tarafın da birbirinin lisanını akıcı şekilde konuşabilmesinin öneminden bahsetti. Rivlin, Araplara sadece vasıfsız eleman gereken alanlarda değil, iş gücü gereken her alanda istihdam yaratmanın yıkılan köprüleri onaracağını,  şüphe ve güvensizlikleri ortadan kaldıracağını, inanç yaratacağını, düşmanlıkları yok edeceğini ve ekonomiye de katkısı olacağını söyledi.