Yahudi ve Hıristiyan cemaatlerinden Ukrayna Yahudilerine 650 bin dolar

Bir yanda sivil asker ayırmayan savaş, bir yanda ağır kış şartlarında ekonomik problemler ve yokluk.

Dünya
9 Şubat 2015 Pazartesi

Ukrayna’nın Dontesk ve Mariupol şehirlerinde yaşayan Yahudi azınlık için hayat her zamankinden çok daha zor.

Uluslararası Hıristiyan-Yahudi Vakfı (IFJC) basına yaptığı açıklamada Ukrayna’da sivillerin hedef olduğu saldırılar sonrası bölgeye 650 bin dolarlık acil  yardım göndereceğini söyledi.

Söz konusu acil yardım Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusunun çatışmalarında iki ateş arasında kalan Yahudi vatandaşların barınma ve yiyecek ihtiyaçları için kullanılacak.

IFJC organizasyonu kurucusu ve Başkanı Rav Yechiel Eckstein,  iç savaş dolayısı ile bölgede yaşayan hiçbir Yahudinin sokakta aç kalmaması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

650 bin  dolarlık yardım, binlerce paket hazır yemek paketi, çeşitli ilaçlar, sinagoglar için güvenlik personeli ve seyyar mutfak ekipmanları içeriyor.

24 Ocak’ta sokağa roket düşmesi sonucu 30 kişinin öldüğü Mariupol şehrinde 7000 Yahudi yaşıyor.

Bölgede görev yapan Yahudi Habad Organizasyonu Temsilcisi Mendel Cohen’e göre,  Yahudilerin savaşa rağmen Mariupol’da kalmakta ısrar etmelerinin sebebi, evlerini yok pahasına satmaktan kaçınmaları.

Birçok Yahudi, iç savaşın sona ermesini ve daha sonra evlerini piyasa değerinden satmak istiyor.

IFJC yılda yaklaşık 25 milyon dolarlık yardım bütçesini eski Sovyetler Birliği ülkelerinde yaşayan Yahudi vatandaşlara ayırıyor.