Çin’deki Aşkenaz Yahudi Mahallesi

Şanghay yerel yönetimi, şehrin Yahudi Mahallesi’nin UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne eklenmesi için girişimde bulundu.

Dünya
6 Şubat 2015 Cuma

2. Dünya Savaşı’na giden yıllarda Avrupa’yı saran Nazilerden kaçan yaklaşık 20.000 Avusturya ve Alman Yahudisi Şanhgay’a sığınmıştı.

Savaş öncesinden sorasına uzun yıllar Çin topraklarında yaşayan bu Avrupalı Yahudiler kendi kültürlerine son derece yabancı bu memleketten hem etkilenmişler hem de kendi kültürlerinin bir izini bırakmışlardı.

Bugün Şanghay Yahudi Mülteciler Müzesi ‘nin sergi salonlarında o yılları, Tilanqiao ve Hongkou bölgelerindeki Yahudi hayatından enstantaneleri görmek mümkün. 

Şanghay Belediyesi son olarak müze ile işbirliği yaparak gerekli tarihi kanıtlar; film, fotoğraf, yazılı dokümanlardan oluşan bir dosyayı UNESCO’ya sunarak Şangay Yahudi Mahallesi’nin Dünya Mirası Listesi’ne alınması için dilekçe verdi. 

Belediye başvuruya ek olarak Şanghay’da 1939’da açılan Viyana Kafe’sinin bir benzerinin yeniden yapılacağını da dünyaya duyurdu. 

Bugünkü Yahudi Mülteciler Müzesi’nin çaprazında olan Kafe bir zamanlar Aşkenaz Yahudilerinin en favori buluşma noktası idi.