Polonyalı atletler Yahudi mezar taşlarının taşınmasına yardımcı oluyor

Polonya’da televizyonlarda ‘Dünyanın En Güçlü Adamı’ adlı yarışmalara katılan sporcular Yahudilere ait çalınan mezar taşlarının yerlerine iadesinde yardımcı oluyor

Dünya
1 Şubat 2015 Pazar

Polonya’da Holokost sırasında ve sonrasında inşaat ve dekorasyon amacı ile yerlerinden çalınan Yahudi mezar taşlarının yerine geri götürülmesinde From the Depths adlı bir Yahudi kuruluşu ile Polonya Güçlü Adamlar Derneği (Polish Strongman Federation) arasında işbirliği yapılıyor. 

Bazı mezar taşlarının kötü durumda veya zor yerlerde olmalarından dolayı iş makineleri ile taşınmaları mümkün olamıyor. Çok ağır olan bu mezar taşlarının taşınmasında ise televizyonlardaki spor kanallarında ‘Dünya’nın En Güçlü Adamı’ yarışmalarına katılan Polonyalı sporcular yardımcı oluyor. 

Geçtiğimiz hafta da Federasyon’a mensup iki sporcu Varşova’daki bir bahçeden iki mezar taşının taşınmasında yardımcı oldu. Polonya’da yapılan En Güçlü Adam yarışması eski şampiyonlarından Tomasz Kowal, projeyi duyar duymaz yardımcı olmaya karar verdiğini ve Polonya’daki tüm Güçlü Adamların yardıma hazır olduğunu söyledi. 130 kg ağırlığında ve 390 kg kaldırabilen Kowal, geçtiğimiz sene 250 kg’lik mezar taşlarını taşıyan sporculardan biri oldu. Bu seneki  proje kapsamında da Polonyalı Güçlü Adamlar bir baraj inşaatında kullanılmış düzinelerce mezar taşının Yahudi mezarlıklarına iadesine yardımcı olacak.

Projenin diğer ayağı olan Yahudi Kuruluşu From the Depths  geçtiğimiz sene İngiltere asıllı İsrailli Jonny Daniels tarafından kuruldu.  Dernek, Doğu Avrupa’da Holokost nedeni ile kaybolan Yahudi geçmişine ait eserleri korumak amacı ile faaliyete başladı. Derneğin faaliyetleri ise Polonya’da Yahudi mirasının korunmasını isteyen Polonya halkı arasında yoğun destek aldı. Daniels, Güçlü Adamların yanı sıra yerel İtfaiye Departmanlarından ve rahibelerden de destek gördüklerini belirtti.