Acıhta bağa vir

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
5 Şubat 2015 Perşembe

FED varlık alımlarını Ekim 2014’de bitirdikten sonra, ha bugün ha yarın derken, sonunda ECB (muhtemelen dünyada bir tek bu köşemizde yazdığımız üzere) piyasaların beklentisi olan 500 milyar Euro’nun iki katından fazla varlık alımı yapacağını açıklayarak, biraz da oğa vereceğini beyan etti. Bulguru yağı bulan Almanya çorbasını kaynatırken, bulamayan Yunanistan omzunu oynatmaya başladı Syriza’nın seçilmesi ile. Suudi Arabistan’da yeni kral iki maaş hediye çeki verirken, Rusya’da sermaye çıkışları sürerken, petrolün varil fiyatı hala 50 doların altındayken Rus, Euro ve körfez sermayesi selam veğdi gödün mü diyerek, bizim piyasalarımızda avcı misali turnayı vurmaya çalışıyoruz. 

 

2013 yılsonu itibarı ile 509,5 milyar dolarlık rezerve sahip Rus Merkez Bankası 2014 sonu itibarı ile 385,5 milyar dolar rezerve inmiş durumda. Piyasaya 130 milyar dolar sürmesine ve aynı dönemde M1, M2, M3 para arzı tanımlarında rublenin piyasadaki miktarı azalmasına rağmen, ruble halen dolara karşı ciddi değer düşüklüğünde. Bu arada, 6 milyar dolarlık altın alımı yapmış durumda aynı zaman diliminde. Tüm bunlar, Rus Merkez Bankası’nın ruble cinsinden bilançosu yüzde 30 büyürken gerçekleşmiş durumda. Enflasyonu yüzde 8, işsizliği yüzde 5’ler seviyesinde olan Rusya ekonomisinde, ekonomik büyümede yavaşlama Rus Merkez Bankası’nın öngördüğü bir olgu iken, bu göstergelerin yaklaşık 100 dolar ile iki katı petrol fiyatına göre bütçelendiği dikkate alındığında, 60 milyar dolar civarı cari fazla veren Rus Ödemeler Bilançosu’nun ambargolar karşısında nasıl şekilleneceğini, balcının bal tası var, oduncunun baltası var kısmı ile özetliyor Barış’ın şarkısı.

İsviçre Merkez Bankası Euro alımı yapmaya başlarken gelen Draghi açıklaması ile Euro / Dolar paritesi 1,10’a doğru hareketlendi. Ancak, Cari Açığı 100 milyar dolar üzerine çıkan ABD’nin, aşırı değerli doları Euro’ya eşitten öteye tercih etmeyeceği varsayımı ile 1,10 üzerinde dengede durmaya çalışmakta. Bu gelişmeler karşısında, güvenli liman algısı ile Amerikan tahvillerine talep 1,80 faiz seviyelerine doğru geri giderken, altın 1.300 dolar seviyelerine doğru yukarı hareketlendi. Bizde kur niye volatil dersek, faizlerdeki düşüş beklentisi, seçim, FED faiz artışı, kısa vadeli açık pozisyonlar nedeni ayrana daldır yoğurduna saldır şeklinde. Peki, bundan sonra ne mi olur? Onu da Barış ağabey özetlemiş şarkısının sonunda… Öyle de oluğ, böyle de oluğ.