İsviçre Yahudilerinden Dieudonné’ye tepki

İsviçre Yahudileri, Fransız komedyen Dieudonné M’bala M’bala’nın sahne alacağı salonların kapısında antisemitizmin tehlikeleri hakkında bilgi veren standlar kuracaklarını açıkladılar

Dünya
1 Şubat 2015 Pazar

İsviçre’nin Fransızca konuşulan kesimlerinde antisemitizm faaliyetlerini takip eden bir Yahudi grubu olan CICAD, Dieudonné’nin gösterileriyle ilgili bir açıklama yaparak, “İfade özgürlüğü temel bir prensiptir ancak herhangi bir ‘ayrımcılık hakkını’ mazur göstermek adına kullanılamaz” dedi. Fransız Yahudilerine karşı nefreti teşvik etmekten suçları bulunan Dieudonné, önümüzdeki günlerde Lozan’da ve Val-de-Ruz’da sahneye çıkacak. CICAD ise sahneye çıkacağı yerlerin önünde stand kuracak.

Dieudonné, Paris’te 9 Ocak günü dört Yahudi’nin bir kaşer süpermarkette Amedy Coulibaly tarafından katledilmesiyle ilgili Facebook sayfasına yazdığı bir yorumdan hemen sonra tutuklanmıştı. Charlie Hebdo saldırısında öldürülen 12 kişinin anısına kullanılan ‘Ben Charlie’yim’ sloganından yola çıkan, Dieudonné sayfasına, “Charlie Coulibaly gibi hissediyorum” diye yazmıştı.

Fransız savcılar, Dieudonné’nin terörü teşvik edici hareket ettiği gerekçesiyle suçlandığını açıkladılar.

Dieudonné tarafından çıkartılan ve Nazi selamı olarak yorumlanan ‘quenelle’ hareketini Fransa Başbakanı Manuel Valls ‘antisemit nefret selamı’ olarak adlandırıyor. Valls, Dieudonné’nin de ‘profesyonel bir antisemit’ olduğunu belirtiyor.

Fransız hükümetinin kendisine karşı tepkileri nedeniyle bazı turne ve gösterilerini iptal etmek zorunda kalan Dieudonné hakkında çeşitli davalar bulunuyor. Dieudonné hakkında suç iddiaları nefreti teşvik etmekten, vergi kaçırmaya, bina ihlallerine kadar uzanıyor.