ABD DIŞ İLİŞKİLER KOMİTESİ: “Filistin’e giden fonları durdurun”

Dünya
1 Şubat 2015 Pazar

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde yer alan her iki partinin lideri, Dışişleri Bakanı John Kerry’den Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurusunu çekinceye dek, Filistin Yönetimine sağlanan fonların durdurulmasını istedi.

22 Ocak’ta yollanan ve içeriği geçtiğimiz hafta açıklanan mektupta, “Filistin Yönetimi yıkıcı gidişattan vazgeçerek, barış için irade gösteren bir ortak olduğunu kanıtlayana dek, ABD Filistin Yönetimine ekonomik destek vermemelidir,” deniliyor.

Komite ve alt komitelerde görevli, Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti’nin önde gelen üyelerinin imzası bulunan mektup, Kongre’de tasarı haline gelebilmesi için gerekli oy oranına ulaşamadı.

Mektuba imza koymayan tek alt-komite lideri Afrika alt komitesinde Kaliforniya’yı temsil eden  Demokrat üye Karen Bass idi.

Senato’dan aynı dönemde Kerry’e gönderilen ayrı bir mektupta, meclisin 4’te 3’ünün Filistin Yönetimi’ne destek verilmesini onaylamayacağı belirtiliyordu.

Her iki mektup da özellikle Filistin Yönetimi’ne doğrudan sağlanan desteği hedef alıyordu. Yıllık 500 milyon doları bulan maddi desteğin çoğu Filistin Yönetimi’nden bağımsız olarak, Filistinlilere yönelik insani yardım projeleri için kullanılmakta.

Kesintilerin, Batı Şeria’da İsrail ile işbirliği yapan Filistin güvenlik güçlerine sağlanan ABD desteğini etkilemesi bekleniyor.