70 yıl sonra Yahudi lider Auschwitz´de hapis kaldı

Kampın kurtarılmasının 70. yılı nedeniyle gerçekleşen anma törenini kaydeden televizyon ekibi ve Roma Yahudi Cemaati Başkanı Riccardo Pacifici, törenin ardından Auschwitz’de mahsur kaldılar.

Dünya
4 Şubat 2015 Çarşamba

İtalyan haber ajansı ANSA’nın bildirdiğine göre, kapılar üzerlerine kilitlenerek mahsur kalanlar arasında Riccardo Pacifici’nin yanısıra İtalyan gazeteci David Parenzo ve üç kişilik kamera ekibi de bulunuyordu. Ekip ‘Matrix’ adlı İtalyan televizyon programı çekimi için gerekli izinleri almış bir şekilde kampta bulunuyordu. Akşam saat 23.00 sularında, çekimin tamamlanmasının ardından dönüş yoluna geçmek isteyen ekip,  kapıların üzerlerine kilitlendiğini ve güvenlik görevlilerinin de ertesi gün geri dönmek üzere alanı terk ettiklerini fark etti. İkinci Dünya Savaşı sırasında yaklaşık bir buçuk milyon kişinin hayatlarını kaybettikleri, Polonya’nın Krakow şehrine yakın bir mesafede bulunan kampta saatler geçtikçe sıcaklık derecesi tehlikeli şekilde düşerken mahsur kalanların yardım çığlıkları cevapsız kaldı. Televizyon ekibinden bazıları sonunda bir camı kırmayı başararak alarmı çalıştırdılar. Bölgeye gelen polisler, beş İtalyan’ı saatlerce sorguladılar. Olay sırasında Twitter üzerinden mesajlar yollayan Pacifici, Polonya polisinin kendilerini bir saat daha kampta tuttuğunu belirterek olayı rezillik olarak niteledi. Pacifici polisin kendilerine işledikleri suçu, alan ihlali değil, zaten gitmiş olan Auschwitz güvenlik görevlilerini sabaha kadar beklememeleri olarak açıkladığını söyledi. Saatler sonra, İtalyan diplomatlar gerekli yerlerle temasa geçerek vatandaşlarının serbest bırakılmasını ve bunun ardından da acilen Roma’ya geri dönüşlerinin ayarlanmasını sağladılar.

Pacifici daha sonra yayınladığı mesajında İtalya Cumhurbaşkanı Pietro Grasso’ya teşekkür ederek, Auschwitz’de yaşanılan tatsız deneyimin ardından Grasso’nun gösterdiği dayanışma için minnet duyduğunu belirtti.