Yılın konseri Neve Şalom’da

Bach müziğinin en büyük kemancısı Sigiswald Kuijken solo sonat ve partitalarla 26 Şubat Perşembe akşamı Neve Şalom Sinagogu’nda dinleyicileriyle buluşacak

Toplum
4 Şubat 2015 Çarşamba

Sigiswald Kuijken 1944’te Brüksel yakınlarında doğdu. Brüksel Konservatuarı’nda Maurice Raskin’in öğrencisiydi. 1964’te mezun olduktan sonra kendi başına çalışarak 17. ve 18. yy keman icra teknikleri ve yorum tarzları hakkında geniş bilgi sahibi oldu. Bunun sonucunda 1969 yılında kemanı aslına daha sadık bir şekilde çalmaya başladı; enstrüman artık çene altına sıkıştırılmıyor, omuz üzerinde serbest bir şekilde yatıyordu. Keman repertuarına yaklaşımında bu durumun önemli bir etkisi oldu ve 1970’lerin başından itibaren birçok kemancı tarafından benimsendi. 

1964’ten 1972’ye kadar Brüksel merkezli Alarius Ensemble’ın bir üyesi olan Kuijken, grupla beraber Avrupa ülkeleri ve Amerika’da konserler verdi. Sanatçı,  daha sonra aralarında kardeşleri Wieland ve Barthold’un da olduğu, Robert Kohnen, Gustav Leonhardt, Frans Bruggen, Anner Bylsma ve René Jacobs gibi Barok müziği uzmanlarıyla kişisel oda müziği projeleri gerçekleştirdi. 1972’de, Deutsche Harmonia Mundi ve Gustav Leonhardt’ın teşvikiyle Barok orkestrası La Petite Bande’ı kurdu. Grup, bugüne kadar Avrupa, Avustralya, Güney Amerika, Çin ve Japonya’da sayısız konser verdi ve farklı plak şirketleri için birçok kayıt yaptı.

François Fernandez, Marleen Thiers ve Wieland Kuijken ile 1986’da Kuijken String Quartet’i kuran Kuijken, grupla beraber Klasik dönemin kuartet ve kintetleri (birinci keman olarak Ryo Terakado ile birlikte) konusunda uzmanlaştı. 1993’ten itibaren Brüksel’deki Koninklijk Muziekconservatorium’da hocalık yaptı. Ayrıca uzun yıllar konuk hoca olarak ders vermek üzere birçok okul tarafından (the Royal College of Music in London, Salamanca University, the Accademia Chigiana in Siena, the Conservatoire of Geneva, the Musikhochschule of Leipzig gibi) davet edildi.

Usta sanatçı, 2004 senesinde omuz çellosunu konser performanslarına geri getirdi.

Şubat 2009’da prestijli “Flaman Hükümeti Hayat Başarı Ödülü”ne layık görüldü.