Filipinler 1200 Avrupa Yahudi’sini nasıl kurtardı ?

1937 yılı ile 1941 arasında 1200 Avrupalı Yahudi Alman Nazilerden kaçarak Filipinlere sığındı, ancak savaştan kaçan bu insanları bambaşka bir çatışmanın içinde bulmuşlardı kendilerini...

Dünya
3 Şubat 2015 Salı

O yıllarda Avrupa’daki Nazi işgalinden kaçan bu insanlar, bir anda Filipinleri topraklarına katmak  isteyen Japon  ordusunun istilası ile karşı karşıya kalmışlardı.

O zaman henüz 8 yaşında olan  Lotte Hershfield, bugün 84 yaşında olmasına rağmen yaşadıklarını hiç unutmamış.

Hershfield o günleri şöyle özetliyor: “ Bir ateşten kurtulmak için kendimizi başka bir ateşin içine atıyorduk.”

1937 yılı ve ardından gelen savaş ve ölüm dolu yıllarda birçok Avusturya ve Alman Yahudi’si ülkelerini terk ederek ABD ve İngiltere’ye gitti.

Ancak Almanlardan kaçan her Yahudi Amerika ve İngiltere’den vize alamıyordu.

O yıllarda birçok kişi Çin’de Changhai’ya, Manila ve Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelere de sığındı.

Manila’ya sığınanlardan Frank Eprahim’in oğlu olan Michelle Eprahim, CNN’ne yaptığı açıklamada babasının ve diğer Yahudi göçmenlerin Filipin yetkilileri tarafından son derece misafirperverce karşılandığına  dikkat çekiyor.

Hersfield, babasının hatıralarında, Almanya’dan sonra Manila’ya gelen Aşkenaz Yahudilerin bir kültür şoku yaşadıklarını söylüyor.

Hersfield, zenginlikten fakirliğe ve soğuktan nemli sıcak bir iklime gelen yaklaşık 1200 kişinin her şeye rağmen tokyo ve şortla yaşadıkları bu misafirperver ülkede sağ kalmayı başardıklarını belirtiyor.

Yahudilerin bu yabancı uzak doğu kültüründe yaşadıkları en ilginç tecrübe ise Japon istilası altında yaşadıkları bu ülkede Japonlar tarafından herhangi bir Filipinliye göre ayrıcalıklı  tutulmaları.

Çünkü gamalı haçlı Alman Pasaportu olan bu Yahudi vatandaşlar Japonların gözünde müttefik bir ülkenin; Almanya’nın vatandaşları.

O yıllarda 8 yaşında olan Alman Yahudi’si Ursula Miodowski, binlerce sivil ve asker Filipin vatandaşını esir edip kamplarda öldüren Japon ordusundan Alman Pasaportları sayesinde kurtulduklarını söylemekten kaçınmıyor.