İzmir değerli bir yardımseverini kaybetti: Fortüne Asal

Toplum
25 Ocak 2015 Pazar

İzmir’de kırk yıl boyunca Karataş Hastanesi Kadınlar Kolu Başkanlığını yürüten Fortüne Asal, 13 Ocak günü aramızdan ayrıldı. 1928 Tire doğumlu Asal, on bir kardeşin en küçüğüydü. Ağabeyi Alber Sabanoğlu ve eşi tarafından evlat edinildi. 1947’de İzmir Amerikan Koleji’nden mezun olduktan sonra Dâhiliye Mütehassısı Dr. Sami Asal ile evlendi; Raşel Rakella, Soli ve Sarit adında üç çocukları oldu.

Annesi, hayırsever Raşel Sabanoğlu’nun izinden giderek dernek çalışmalarına İzmir Amerikan Kız Koleji Yetişenler Derneği’nde başladı. İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesi ve Afrodisias’ı Sevenler Derneği’nde gönüllü olarak çalıştı. Bu derneğin uzun yıllar saymanlığını yaptı.

1937’de İzmir’deki Yaşlılar Yurdunu kuran annesi Raşel Sabanoğlu’nun 1972 yılında vefatının ardından ‘Asile de Vieillards’ olarak bilinen Yaşlılar Yurdunun Kadınlar Kolu Başkanlığını kırk yıl boyunca büyük bir özveriyle sürdürdü.

1990’lı yıllarda Yaşlılar Yurdu ile Karataş Hastanesi arasında daha sağlıklı bir diyalog kurulması amacıyla hastanenin yönetim kuruluna seçimle giren ilk kadın üye oldu. Bu görevini sekiz yıl sürdürdü. Görev yaptığı süre boyunca Yaşlılar Yurdunun daha iyi şartlara kavuşması için gönüllü hanımlarla birlikte büyük çaba sarf etti. Dernekçilik tecrübesi ve yapıcı kişiliğiyle kadınlar kolunun uyumlu ve disiplinli bir şekilde çalışmasını sağladı. Yaşlılar Yurdunun daha sıcak ve konforlu bir yuva haline gelmesine katkı sağladı.

İlkeli ve erdemli bir liderlik ve büyük bir insan sevgisiyle Yaşlılar Yurdunun Kadınlar Kolu Başkanlığını yürüten Fortüne Asal, Mart 2014’te Fakirleri Koruma Derneği tarafından ‘Jane Selma Elküs Erdem Ödülü’ ile onurlandırıldı.

Vefatı büyük üzüntü ile karşılanan Fortüne Asal, ardında derin izler bırakan örnek bir kişi olarak toplum hafızasında yerini alarak her zaman sevgi ve saygıyla anılacak.