Ukraynalı Yahudiler Mariupol’u terk ediyor

Mariupol Yahudi Cemaati’nin önde gelenleri, Rus ayrılıkçı grupların son günlerde top ateşini yoğunlaştırması sebebiyle, cemaat üyelerine şehri terk etmeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Dünya
25 Ocak 2015 Pazar

Mariupol Başhaham Yardımcısı Aaron Kaganovsky’nin yabancı haber ajanslarına yaptığı açıklamaya göre, Yahudi cemaatinin bir üyesi söz konusu saldırıların birinde hayatını kaybetti. Kaganovsky, “Toplumumuzda büyük bir huzursuzluk olmasına rağmen, etkinliklerimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Diğer şehirlere gidebilecek durumda olan vatandaşlarımızı da, o bölgelere taşınmaları için ikna etmeye çalışıyoruz” diye ekledi. Kaganovsky ayrıca Zhitomir Yahudi Cemaati’nin Maruipol Yahudileri için bir otobüs ve gelenler içinde yaşama alanı tahsis ettiğini belirtti.

Şehirde büyük bir panik olduğunu söyleyen Kaganovsky, cemaat bireylerini sakinleştirmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Yaklaşık üç bin Yahudi’nin yaşadığı şehirde toplu bir göçü organize etmek istediklerini belirten Kaganovsky, gidemeyen yaşlı cemaat üyeleri için barınak tahsis ettiklerini, çocukları ise cemaate ait ana okuluna yerleştirerek güven altına aldıklarını açıkladı. 

Yarım milyon nüfusun yaşadığı bu liman şehri, son bir senedir Ukrayna Ordusu’nun ve ayrılıkçı güçlerin savaşına sahne oluyor. Şehir, geçtiğimiz hafta ihlal edilen ateşkes ile yine çatışmanın önemli noktalarından biri haline geldi.