Holokost kurtulanları Auschwitz’i hatırlıyor

90 yaşındaki Hy Abrahams savaş yıllarında yaşadıklarını New York, Brooklyn’deki sinagogda yeni nesillere anlatıyor.

Dünya
26 Ocak 2015 Pazartesi

Hy Abrahams daha henüz 20 yaşında iken Alman Nazi askerleri tarafından tutuklanarak Auschwitz’e gönderilmiş. Genç adam Auschwitz dışında Plaszow, Mauthausen, Melk ve Ebensee nazi kamplarında da bulunmuş.

Kamptan kampa korkunç şartlarda yolculuğu sırasında yolda bulduğu otları yiyerek sağ kalmayı başaran Abrahams, yaşadığı ve şahit olduğu trajediyi tutuğu günlüğe yazmayı başarmış.

Holokost’ta annesini, babasını ve dört kardeşini kaybeden Abrahams’ın tuttuğu deri kaplı günlükte insanı en şoke eden hatıralardan biri, genç adamın ölüm kampına geldiğinde uzaktaki duman tüten uzun bacanın ve et kokusunun ne olduğunu sorduğunda aldığı cevap. Kamp esirlerinden Çek asıllı bir Yahudi’nin genç adama verdiği cevap, 70 yıl sonra halen Abrahams’ın yüreğinde  derin bir yara...

“Bu gördüğün duman” demiş adam, “Senin annenin ve babanın gittiği yer.”

Her hafta sonu Brooklyn’de bir sinagogda toplanarak yaşadıkları dehşet dolu günleri  yeni nesillerle paylaşan Hy Abrahams ve Golda Pollac, çoğunluğu New York civarında yaşayan ABD’deki 114.000 kurtulandan sadece ikisi.

Geçen her yıl Holokost’u görgü tanıklarının ağzından dinleme imkanını azaltıyor. ABD’de yaşayan  Holokost kurtulanlarının yaş ortalaması bugün 79  olmuş durumda.

Tarihin en büyük katliamlarından birinin ABD vatandaşı tanıklarının çoğu bugün fakirlik içinde yaşıyor ve tüm ihtiyaçları New York Yahudi Cemaatleri Birliği tarafından karşılanıyor.

27 Ocak 2015 Alman Ölüm Kampı Auschwitz’ın, Sovyet Kızıl Ordu tarafından kurtuluşunun 70. yıldönümü olacak.

BM tarafından Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma  Günü olarak ilan edilen 27 Ocak’ta, Auschwitz kampında düzenlenecek törende Naziler tarafından yapılan katliamda ölen 6 milyon Yahudi anılacak.