Uğur Mumcu anıldı

Gazeteci yazar Uğur Mumcu, ölümünün 22. yılında, bombalı saldırıya uğradığı Ankara’da , bugün Uğur Mumcu sokağı olarak bilinen yerde anıldı.

Toplum
25 Ocak 2015 Pazar

Anma törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP milletvekilleri ve vatandaşlar da katıldı. 

Kemal Kılıçdaroğlu, Mumcu’nun evinde eşi Güldal Mumcu, kızı Özge Mumcu ve oğlu Özgür Mumcu ile kısa bir süre görüştü.Anmaya katılan vatandaşlar ellerinde ‘Unutmadık’ ve ‘Kalbimizdesin’ yazılı pankartlar taşıdı. TGC: Uğur Mumcu'yu özlemle anıyoruz 

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Uğur Mumcu’nun ölüm yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı. 

 Açıklamada "Uğur Mumcu’yu ölümünün 22. yılında özlemle anıyoruz. Meslektaşımızı öldüren tetikçileri azmettirenlerin hala ortaya çıkarılamamasını bir demokrasi ayıbı sayıyoruz" şeklinde ifadeler yer aldı. 

TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında ayrıca, “Üyemiz araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu’nun 24 Ocak 1993’te evinin önündeki arabasına yerleştirilen uzaktan kumandalı bombanın patlatılması sonucu öldürülmesinin üzerinden 22 yıl geçti. Dönemin iktidarının cinayeti çözmenin ve faillerini yakalamanın devletin namus borcu olduğunu üzüntüyle hatırlıyoruz. 
Aradan geçen uzun süre içinde cinayeti azmettirilenlerin ortaya çıkarılamamasını bir demokrasi ayıbı olarak düşünüyoruz. Bu ayıp Hrant Dink cinayetinde olduğu gibi yeni gazeteci cinayetleri için de karanlık odakları cesaretlendiren bir örnek olarak karşımızda duruyor.
Basın bir ülkenin hafızasıdır. Bu nedenle Türkiye’de halkın gerçekleri öğrenme hakkı için hizmet eden gazeteciler her zaman güç odakları tarafından hedef seçiliyor. Sözlü, yazılı, fiziksel saldırılarla gazeteciler baskı altında tutulmaya, itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor.
Uğur Mumcu’yu ölümünün 22. yılında sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.
Evrensel gazetecilik normlarına göre basın özgürlüğünün bulunmadığı ülkeler arasında yer alan Türkiye’de Uğur Mumcu gibi araştırmacı gazetecilere duyulan ihtiyacın ne denli arttığını bir kez daha hatırlatıyoruz.”
 dendi. 

Gazeteci Uğur Mumcu için  Kadıköy'de de bir yürüyüş yapıldı. 

CHP Kadıköy ilçe teşkilatı tarafından düzenlenen anmaya, CHP milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

  Ellerindeki Türk bayrakları, Uğur Mumcu  ve Atatürk  posterleri ile "Ben özgürlükçüyüm", "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz", "Vurulduk ey halkım unutma bizi" yazılı dövizlerle İskele Meydanı'nda toplanan grup, sloganlar attı. Grup daha sonra , ellerindeki meşalelerle Kadıköy Boğa meydanında kadar yürüdü. Burada yapılan açıklamada ise Gazeteci Uğur Mumcu ‘ya yapılan saldırı kınandı. 

Şişli'de Uğur Mumcu anması 


Şişli Belediyesi tarafından Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan Uğur Mumcu Anıtı önünde saat 18.00'de yapılan anma törenine, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Törende konuşan Sezgin Tanrıkulu, "O yazılarıyla karanlığı ve karanlık ilişkileri ortaya çıkartıyordu. Türkiye'nin bu günlerine işaret ediyordu. Onu Ankara'nın ortasında bir bomba ile ortadan kaldırdılar ama işaret ettiği geleceği hiçbir zaman ortadan kaldıramayacaklar. Uğur Mumcu o dönem işlenen karanlık cinayetlerden ilkiydi" şeklinde konuştu.