Kanada-İsrail işbirliği güçleniyor

İsrail’e bir ziyaret düzenleyen Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, iki ülke arasındaki işbirliğini arttıracak önemli anlaşmalar imzaladıklarını duyurdu

Dünya
18 Ocak 2015 Pazar

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird ve İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman, 18 Ocak Pazar günü Kudüs’te bir araya geldi. Kanada-İsrail ilişkilerinin öneminin vurgulandığı görüşmede iki bakan işbirliğini güçlendirecek adımlar konusunda hareket kararı aldı.

Görüşme Kanada Başbakanı Stephen Harper’ın İsrail’e yaptığı Kanada-İsrail Stratejik Ortaklık Anma ve Anlayış Paktı’nın yıldönümünde gerçekleşti. Baird, “Stratejik ortaklık imzasının ilk yıldönümü meslektaşım Liberman ve bana ülkelerimizin ortaklık yolundaki adanmışlıklarını yenileme şansı veriyor” dedi. Baird konuşmasına şöyle devam etti:

“Başbakan Harper’ın ziyaretinden beri önemli aşamalar kaydedildi. Bu amaçla bugünkü görüşme Kanada-İsrail ilişkileri arasında yeni bir aşamayı müjdeliyor. 2015 Birliktelik ve Dostluk Ortak Deklarasyonu bu ortaklığı öne çıkarırken iki ulusun da diplomasi, ticaret ve kalkınma dosyalarındaki artan işbirliği iradesini ortaya seriyor. Kanada ve İsrail, dünya sahnesinde aynı görüşleri paylaşıyor. Kanada İsrail’in kendini savunma, o topraklarda komşularıyla barış içinde yaşama hakkını kuvvetle destekliyor. Uluslararası alanlarda İsrail’in yasal varoluş hakkına karşı yapılacak tüm çabalara - buna BDS (Boykot, İkame, Yaptırım) hareketi de dahil - kuvvetle karşı çıkıyor.”

Ziyareti sırasında Bakan Baird, Kanada-İsrail Birliktelik ve Dostluk Ortak Deklarasyonu, Kalıcı Diplomatik Ortaklık, Kamu Diplomasisi İşbirliği Anlayış Bildirgesi, Kanada - İsrail Ticaret Arttırım Destek Bildirgesi gibi birçok önemli anlaşmaya imza attı.

Filistin’de Kanadalı Bakan’a yumurtalı karşılama

Pazar günü aynı zamanda Batı Şeria’ya ziyaret gerçekleştiren Kanada Dışişleri Bakanı Baird, Filistin bölgesinde tepkiyle karşılandı. Protestocular Ramallah’ta konuk bakanın konvoyuna yumurta ve ayakkabı fırlattı. Filistin Özerk Yönetimi güvenlik kuvvetleri yumurta ve ayakkabıları havada yakalayarak konvoya erişmesini engellerken, Baird’ın arası Filistin Yönetimi Dışişleri Temsilcisi ile yaptığı görüşmeden ayrılırken yumurtalara hedef oldu. Filistinli protestocular “Baird burada istenmiyorsun” yazılı pankartlar taşıdı.