Suriye’de Hizbullah’a saldırı

Suriye’nin İsrail sınırına yakın bir bölgede, içinde beş Hizbullah militanının bulunduğu bir araç roket saldırısının hedefi oldu. Saldırının ardından gözler İsrail’e çevrilirken, İsrail konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmadı

Dünya
18 Ocak 2015 Pazar

Pazar günü, Suriye’nin İsrail sınırına yakın bir bölgesinde, Hizbullah’ın eski liderlerinden İmad Mughniye’nin oğlu Cihad ve dört kişinin bulunduğu araç vuruldu. Aracın içindekilerin öldüğü saldırının İsrail helikopteri tarafından ateşlenen füze ile gerçekleştirildiği iddia edildi.

2008 yılında Şam’da aracına konulan bomba ile öldürülen İmad Mughniye, İsrail ve batıda bazı hedefleri vurmak suçu ile ABD’nin en çok arananlar listesindeydi. Onu öldüren bombayı İsrail’in yerleştirdiği düşünülse de İsrail bunu kabul veya inkâr etmemişti.

Batı istihbarat kaynaklarına göre Cihad Mughniye İsrail topraklarına bazı teröristleri sızdırıp Golan’da İsrail asker ve sivillerini hedef alan bir dizi saldırı planlıyordu. Saldırıdan sonra İsrail sınırına yakın kasaba ve köylerdeki Hizbullah militanları alarma geçti. Gerginliği artmasından endişe eden güney Lübnan’da yaşayan vatandaşlar da sokakları boşalttı.

Hizbullah ise pazar günkü saldırıda başka bir üst düzey komutan olan Muhammed İsa ve bir İranlı’nın da öldüğünü açıkladı. Hizbullah’ın yönettiği Al-Manar TV kanalı İsrail’in tüm Ortadoğu’daki güvenliği riske attığını ve ateşle oynadığı açıklamasını yaptı. Saldırının olduğu bölgede Hizbullah’ın Esad güçlerini ve Esad yanlısı militanları eğittiği biliniyor.

İsrail güvenlik güçleri, yabancı kaynakların haberleri üstüne herhangi bir yorum yapmayacağını açıkladı. Fakat eski bir üst düzey komutan olan Yoav Galant Kanal 2 ile yaptığı röportaj sırasında saldırının zamanlaması ile yaklaşan seçimlerin bağlantılı olduğunu iddia etti ve ‘’Geçtiğimiz olaylara bakarak zamanlamanın gelen seçimlerle bağlantılı olduğu anlaşılabilir’’ yorumunu yaptı. Kulanu Partisi’nden milletvekili adayı olan Galant, 2012 yılının Kasım ayında öldürülen Hamas komutanlarından Ahmet Jabari operasyonu için sayısız fırsat varken tam seçim kampanyası öncesi yapılmış olduğunu hatırlatırken zamanlamanın aynı şekilde bağlantılı bulduğunu ima etti.

İsrail Ekonomi Bakanı Naftali Bennett, Galant’ın açıklamalarını inkâr ederek, bu tip söylemlerin seçimde oy kazanma motivasyonu ile yapıldığını iddia etti. Bennett, Kulanu Partisi lideri Moshe Kahlon’a, Galant’ın açıklamalarını daha çok zarar vermeden önce geri aldırması çağrısı yaptı. İsrail Savunma Bakanı Moshe Ya’alon da hava saldırısı ile ilgili herhangi bir yorum yapmadı.