Sanatta kısa kısa: Solveig Slettahjell duygusal şarkıları İle Akbank Sanat’ta

Duygu dolu şarkılarıyla müzikseverlerin büyük beğenisini kazanan Norveçli ünlü caz vokalisti Solveig Slettahjell, 28 Ocak günü Akbank Sanat’ta sahne alacak. 2013 yılında piyanist Tord Gustavsen ve Sjur Miljeteig and Nils Økland ile birlikte Arven albümünü yayınlayan Slettahjell, albümün dünya turnesi kapsamında izleyenlere unutamayacakları bir müzikal deneyim sunacak. Sanatçıya piyanoda Morten Qvenild eşlik edecek.

Tuna SAYLAĞ Sanat
21 Ocak 2015 Çarşamba

‘Ermeni Aile Hikâyeleri ve Kayıp Manzaralar’ sergisi

Depo, 14 Ocak-8 Şubat tarihleri arasında İrlandalı fotoğrafçı Helen Sheehan’ın Türkiye’deki ikinci sergisine ev sahipliği yapıyor. Sheehan, fotoğraflar ve ses eserlerinden oluşan işlerini, Mayıs 2014’te Anadolu Kültür/Diyarbakır Sanat Merkezi’nin düzenlediği fotoğraf festivali kapsamında Diyarbakır St. Giragos Ermeni kilisesinde sergilemişti.

Sheehan’ın Ermenistan ve diasporaya olan ilgisi, Venedik’teki Mekitarist okulunda öğretmen olarak çalıştığı 1990’larda ortaya çıkar. Bu ilgi 2009’da, sürgünlerin torunlarıyla tanışma imkânı bulduğu Paris ve Londra’da, Ermeni diasporasına ait öyküleri nakletmeye karar vermesiyle yeniden canlanır. Tesadüfen bu ailelerin birçoğu atalarının izlerini, Diyarbakır, Mardin ve Van’a kadar sürebiliyordu. Sheehan bu insanların kayıp manzaralarıyla bağlantı kurmaya çalışırken, bahsedilen yerlerde şu anda yaşayan ve buraları kendi yerlerine dönüştüren insanları da hikâyeye dâhil ediyor.

www.depoistanbul.net.tr

 

‘Think Tank’ Galerist’te başlıyor! 

Galerist, Şakir Gökçebağ’ın ‘Think Tank’ isimli kişisel sergisine 20 Ocak-14 Şubat tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Gündelik hayatta sıkça kullanılan hazır nesneleri dönüştürerek yaptığı yerleştirmelerle tanınan Gökçebağ, eserleri aracılığıyla izleyicinin kalıplaşmış algısını altüst ederek, yeni anlayış ve görme olanakları yaratıyor. Yapıbozumu ve seri çoğaltma teknikleriyle işlevlerinden uzaklaştırdığı eşyalar, benzersiz formlarıyla sanat objeleri olarak öne çıkıyorlar.. Yerleştirmelerinde Fluxus, Minimalizm, Bauhaus, Dadaizm, Pop-Art gibi farklı sanat akımlarından izler taşıyan sanatçı, şiirsellik, mizah, çözümleme ve yalınlaştırmalar aracılığı ile yeni önermelerde bulunuyor.

www.galerist.com.tr

 

Caz’ın yeni superstarı Esperanza Spalding CRR’de

1984 doğumlu genç bas virtüözü, besteci ve şarkıcı Esperanza Spalding, caz dünyasının son üç yıldır hızla parlayan yıldızlarından biri. 2011 yılında yayınladığı üçüncü stüdyo albümü ‘Chamber Music Society’ albümüyle 53. Grammy Ödüllerinde tam 36 yıl aradan sonra ‘en iyi çıkış yapan sanatçı’ ödülünü alan Spalding, daha sonra birçok prestijli ödülün sahibi oldu. Eleştirmenlerin dünyaca ünlü Berklee müzik okulunun en yetenekli mezunlarından biri olarak övdükleri sanatçı, İngilizce, İspanyolca ve Portekizce şarkılar söylüyor. Spalding, 2. CRR Caz Şubatı kapsamında 3 Şubat’ta Cemal Reşit Rey’de! 

 

Karanlığın seyri

Kemal İskender’in ‘Karanlığın Seyri’ başlıklı onuncu kişisel sergisi 5 Şubat- 7 Mart tarihleri arasında Akademililer Sanat Merkezi’nde açılıyor. Seyretmek / Seyir burada hem karanlığın seyredilmesi hem de karanlığın yol alışı gibi ikili bir anlamda kullanılıyor. Sanatçının ‘Barbarların Seyir Defteri’ isimli bir önceki sergisinin devamı niteliğindeki bu resimlerinin ana temasını figür temelli kaotik, gizemsel, duygusal ve duyumsal insani ilişkiler oluşturuyor. Yakın bakış açısı altında ele alınan bu ilişkilerde kesin bir sonuç değil; izleyicinin yorum gücünün katkısını da sağlamayı öngören ‘açık sonlu’ bir anlatım amaçlanıyor.

www.akademililer.com

AKADEMİE FÜR ALTE MUSİK BERLİN & JEAN GUIHEN QUEYRAS KONSERİ İŞ SANAT’TA

Almanya’nın dünyaca ünlü dönem müziği topluluğu Akademie für Alte Musik, Georg Kallweit’in konzertmeister’liğinde beş yıllık bir aranın ardından10 Şubat’ta kinci kez İş Sanat’ta! Her sene yaklaşık 100 kadar konser veren ve en prestijli ödülleri toplayan kayıtları olan topluluğa 2011 yılında Vivaldi çello konçertolarını birlikte kaydettiği ünlü çellist Jean-Guihen Queyras, eşlik edecek Konserde Vivaldi’nin eserlerinden oluşan bir repertuar seslendirilecek.