2015 CES izlenimleri

Her yıl teknoloji dünyasının kalbinin attığı Las Vegas CES Fuarı, bu yıl da çarpıcı yenilikleri meraklılarına sundu. İşte 2015 CES Fuarı’nın öne çıkanları

Aydın BOLKAR Teknoloji
21 Ocak 2015 Çarşamba

Her yılın ocak ayında artık gelenek olduğu üzere Las Vegas'daki CES Fuarı'nın ziyaret ediyorum ve izlenimlerimi bu sayfada sizlerle paylaşıyorum. Bu seneki fuar 6-9 Ocak tarihlerinde gerçekleşti ve her sene olduğu gibi yine çok görkemliydi.

Fuarın her seneki kıdemlileri Quallcomm ve Intel, teknoloji meraklılarına bir yıl konuşacakları kadar malzeme sundular. Canon ve Nikon, her sene neredeyse aynı olan standlarında ürünlerini sergilediler. ‘Dört büyükler’ diyeceğimiz Sony, Samsung, LG ve Panasonic, her biri birer küçük fuar büyüklüğündeki standlarında hem yeni, hem mevcut onlarca yeni ürün sergilediler. Panasonic standındaki Tesla-X prototip modeli, fuarın güzel bir sürprizi idi. Tesla, ekim ayında ABD'de Panasonic ile ortak bir pil geliştirme tesisi ve fabrikasını devreye soktu. Otomotiv tarafında ise Mercedes, Audi ve Toyota iç alanda, BMW ise açık alanda Detroit öncesi teknolojilerini sergilediler.

‘AKILLI HAYAT’

Fuar içinde ilgimi çeken belli başlı ürünlere geçmeden önce trend olarak nelerin öne çıktığı ve önümüzdeki senede neleri göreceğimiz ile ilgili kehanette bulunmak istiyorum.

Fuarı gerek yerinden, gerek uzaktan geçtiğimiz 6-7 senedir sıkı bir şekilde takip eden birisi olarak şunu söyleyebilirim ki, 'akıllı - smart' kelimesinin hayatımızın her alanına gireceği yeni bir döneme giriyoruz. Her geçen yıl kendine daha büyük bir sergileme alanı bulan akıllı ev teknolojileri ve giyilebilir teknolojiler alanında bu sene kelimenin tam anlamıyla bir patlama yaşandı. Önceki yıllarda kullanılmayan büyük bir sergi alanı, yalnızca bu iki teknolojiye ayrılmıştı. Apple'ın iOS8 ile birlikte duyurduğu ama detaylarını henüz açıklamadığı HomeKit uygulamaları ile ilgili firmalar çekingen bir şekilde hazırlıklarını yapıyorlar ve büyük patronun duyurusunu bekliyor gibiydiler. İlk duyumlar, HomeKit ile birlikte AppleTV'nin yeni bir sürümünün de piyasada olacağı ve mevcut sistemlerin de bu cihaz üzerinden entegrasyonu sağlayacağı yönünde. Akıllı ışık, kilit, termostat vb uygulamalar ile sorun olmadan çalışacağını düşündüğüm bu yapı, elektrik ve İnternet kesintilerinde problem çıkarabilir. Amerika gibi kesintilerin daha az yaşandığı ülkelerde bu önemli bir sıkıntı olmayabilir, ancak Türkiye'de buna bir çözüm bulmak gerekecektir.

Giyilebilir teknolojiler tarafında bu senenin yeniliği, sergilenen cihazların neredeyse tamamının gerçek zamanlı kalp atışlarını ölçebilir hale gelmiş olmaları idi. Epson gibi bu alana ilgisiz kaldığı düşünülen firmaların dahi giyilebilir teknolojiler alanında girişimlerde bulunması alanın 2015'de oldukça popüler olacağını gösteriyor. Bahar aylarında Apple Watch'ın duyurulması sonrasında bu alanda bir takım konsolidasyon yaşanacağı beklense de Fitbit, Polar, Jawbone gibi firmaların özellikle aktivite takibi anlamında piyasada bulunan cihazları daha da kullanışlı ve görülür hale gelecektir. HomeKit gibi, iOS8 ile duyurulan diğer bir özellik olan Health Uygulaması ile tüm bu giyilebilir cihazların ortak şekilde verilerini paylaşmalarına olanak sağlandı. Bu sayede örneğin altı ay boyunca JawboneUP kullanan biri, sonradan Fitbit'e geçtiğinde veri kaybı yaşamayacak.

Bu seneki fuarın çok ilgi çekici olan bir diğer yanı da, önceki yıllarda küçük bir alan ayrılan start-up'ların fuarın en güzel yerlerinden birine taşınması oldu. Eureka adı verilen bölümde dünyanın dört bir yanından Kickstarter ve Indiegogo'da boy gösteren bir çok girişim prototip cihazlarını sergilediler ve fuara müthiş bir heyecan kattılar.

YENİLİKLER

Gelelim bu fuardan aklımda kalan belli başlı ürünlere...

LG Smartwatch R: Gerçek bir saat boyunda ve ağırlığında olan bu yuvarlak formlu saat, Android temelli akıllı telefonlar ile çalışıyor. Gerek tasarım kalitesi, gerekse kullanım kolaylığı ile çok güzel bir tecrübe sunan saat, aralık başından beri Amerika’da 300 USD'ye satılıyor. 2015 içinde iOS desteğinin de sunulması beklenen saat, her teknoloji meraklısının seveceği türden. Kusuru derseniz, bir gün giden pili diyebiliriz...

Toyota Mirai: ‘Hidrojen Yakıt Pili’ teknolojisi kullanan bu aracı ile Toyota bulunduğu salonun en ilgi gören standlarından birisi idi. Beş dakikada tam şarj olabilmesi, tek şarj ile 450 km menzile sahip olması ve barındırdığı elektrik enerjisini şarj noktası üzerinden bağlı bulunduğu evi aydınlatmak için kullanabilmek gibi yaratıcı çözümleri de barındıran Mirai, fuara en yakışan yenilikçi ürünlerden biri idi. Bu yıl içinde California'da yollara çıkması beklenen aracın düşen petrol fiyatları ve artan elektrikli araçlar karşısında nasıl bir performans göstereceğini hep birlikte göreceğiz.

Knowroaming: 2014 yılı içinde başarılı bir Kickstarter kampanyası gerçekleştiren firmanın teklifi çok ilginç. Sim kartınız boyunda özel kesilmiş bir etiketi sim kartınıza yapıştırıyorsunuz ve kartınızı telefona geri takıyorsunuz. Kendi ülkenizde normal şekilde telefonunuzu kullanmaya devam ediyorsunuz. Bu etiket aslında bir sim kart. Telefonunuza yüklediğiniz uygulama ile kontrol edebildiğiniz Sim Kart ile kullanıma hazır bir adet ABD, bir adet de İngiltere telefon numarasına sahip oluyorsunuz. Yurt dışına çıktığınız zaman, kendi operatörünüzün pahalı tarifeleri yerine Knowroaming'in uygun tarifelerini kullanabiliyor, her ülkede kendinize geçici olarak numara alabiliyor ve isterseniz kendi Türk numaranızı da kullanmaya devam edebiliyorsunuz. Yanlarında birçok Sim Kart ve yurt dışında en az iki telefon kullanan çok tanıdığım var, onlar için harika bir çözüm olabilir. Denedim, kullanıcı tecrübesi halen biraz karmaşık ama iyileşirse çok güzel bir hizmet olabilir.

DJI Drone: 2014 senesi, özel uçuş lisansı gerektirmeyen ve alçak irtifada uçan akıllı Drone cihazlarının kullanımlarında patlama yaşandığı bir yıl oldu. Amazon ve Domino's Pizza'nın Amerika operasyonlarında drone kullanmaya başlamayı düşündüklerini açıklamaları bu cihazları daha da popüler yaptı. Büyüklü, küçüklü onlarca farklı drone uçaklarının sergilendiği fuarda özel ilgiyi DJI firmasının Phantom 2 Vision+ modeli aldı. Üzerindeki yüksek çözünürlüğe sahip kamerası, üç boyutlu görüntü sabitleyicisi ve yüksek kapasiteli pili sayesinde harika çekimler yapabilmek mümkün. Ayrıca GPS gibi ilginç ilavelere sahip olan modeller ile birçok farklı uygulama gerçekleştirmek mümkün.