Netanyahu: İsrail Avrupa’nın yanında ise Avrupa da İsrail’in yanında olmalıdır

Fransa Cumhur-başkanı François Hollande ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Paris’te Büyük Sinagog’da saldırılarda hayatlarını kaybeden kurbanların anısına düzenlenen törende bir araya geldiler. Anma töreninde ayrıca Fransa Başbakanı Manuel Valls, İsrail Devlet Bakanı Naftali Bennett ve İsrail milletvekili Eli Yishai da hazır bulundu.

Dünya
19 Ocak 2015 Pazartesi

Paris’in Drancy ilçesi imamı Hasan Chalghoumi da sinagog törenine katılanlar arasındaydı. Sinagoga girdiğinde herkesin ayağa kalkarak saygı içinde karşıladığı Chalghoumi, saldırının gerçekleştiği Hyper Cacher adlı marketin önünde düzenlediği anma duası sebebiyle Fransız Yahudi Cemaati’nden büyük takdir toplamıştı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Paris’te milyonların bir araya geldiği yürüyüşün ardından geldiği sinagogda bir konuşma yaptı. İsrail Başbakanı, Fransa Cumhurbaşkanı ve Başbakanına antisemitizme karşı aldıkları tavır için teşekkür ederek, kurbanların ailelerine taziyelerini iletti.

Netanyahu konuşmasında Fransız güvenlik güçlerine ve özellikle de Mali’de yaşayan bir Müslüman olan ve markete gerçekleştirilen saldırıda pek çok müşterinin hayatının kurtulmasına yardımcı olan Lassana Bathily’ye teşekkür etti.

Netanyahu sözlerine İslam dininin değil fakat radikal İslam’ın tüm dünyanın düşmanı olduğunu söyleyerek devam ederken buna örnek olarak IŞİD, El Şebab, Hamas, Nusra Cephesi, El Kaide, Boko Haram, Hizbullah gibi örgütlerin isimlerini verdi.

“İsrail ve Avrupa teröre karşı birlikte mücadele etmelidir,” diyen Netanyahu, her iki tarafın da aynı teröre karşı savaştığına dikkat çekerek İsrail’in bu konuda daima Fransa ve tüm Avrupa’nın yanında olduğunu ve artık destek verme sırasının Avrupa’ya geldiğini söyledi. Netanyahu sözlerine Yahudilerin her seçtikleri yerde yaşama hakları olduğunu, fakat arzu ettikleri takdirde İsrail’in kollarını açmış onları beklediğini söyleyerek devam etti.