Mısır, İsrail’den gaz ithal edebilir

Mısır Enerji Bakanı, Mübarek sonrası ülkede ortaya çıkan enerji krizini çözmek için Kahire’nin, Kudüs ile anlaşma yapabileceğini belirtti.

Dünya
15 Ocak 2015 Perşembe

Mısır şu günlerde tarihinin en büyük enerji krizini yaşıyor ve Fas, Rusya, Kıbrıs gibi ülkelerden doğal gaz almak için pazarlıklar yapıyor.

Reuters haber ajansı haberi verirken yaptığı yorumda Mısır’ın İsrail ile tarihte yaşadığı üç savaşa ve Filistin sorununa  dikkat çekerek, konunun hassaslığını dile getiriyor.

Mısır Enerji Bakanı Şerif İsmail, devlet resmi yayın kuruluşu Mussavar Dergisi’ne yaptığı açıklamada İsrail gazı için şöyle konuştu: “Her şey mümkün. Eğer Mısır’ın ekonomik çıkarlarına,  bölgedeki konumuna olumlu etki edecekse, İsrail’den gaz alabiliriz.”

Reuters’a göre, halihazırda İsrailli ve Mısırlı yetkililer konuyu görüşüyorlar ancak son karar Kahire tarafından belirlenecek.

Her ne kadar Mısır toplumu İsrail’e şüphe ile yaklaşsa da Mursi sonrası yönetim, Kudüs ile ilişkilerinde son zamanlarda büyük gelişme kaydetti.  İki ülke özellikle Gazze kaynaklı terör gruplarını sindirmek için yoğun işbirliği içindeler.