Mısır Gazze tampon bölgesi için 2000 ev yıkıyor

Mısır yetkilileri, Gazze Tampon Bölgesi projesinde ikinci aşamaya geçtiklerini kaydederek, Gazze’nin Mısır sınırındaki Rafah kapısı yakınlarındaki 2 bin evin yıkımına başladı. Mısır yönetimi bu şekilde Gazze ve Mısır arasındaki tampon bölgeyi genişletmeyi planladıklarını açıkladı

Dünya
14 Ocak 2015 Çarşamba

Yapılan plana göre sınır kapısına 500 metre uzaklıktaki halihazırda boşaltılmış bölgeye ek olarak, bir 500 metrelik dilim daha boşaltarak üzerindeki yapıların tamamını yıkacak.

Birinci aşamada yıkılan 800 binanın üzerine, ikinci aşamada 2.044 aileye ev olan bin 220 bina yıkılacak. Mısırlı yetkililer, konuyla ilgili kararın, 24 Ekim’de gerçekleşen ve 30 Mısır askerinin öldüğü intihar saldırısının ardından alındığını açıkladılar.

Kuzey Sina Bölgesi Valisi Abdülfettah Harhour tampon bölge konusunda kararlılığını, “Refah’ın tamamı boşaltılabilir” diyerek dile getirdi. Harhour, boşaltılan evler için yeni bir yerleşim alanı yapılacağını ve bu yerleşim alanı tamamlanana kadar mesken alanlarını kapsayan, ama tarım alanlarını kapsamayan mülkler için, 210 dolara denk gelen 1500 Mısır Pound’u değerinde aylık yardım yapılacağını açıkladı. Yerel gözlemciler, birçok bölge sakininin tapu kayıtlarında yer almadığını, bu yüzden, yer değiştirilen aile sayısının açıklananın çok üstünde olduğunu belirttiler.

Yapılan yardım tutarının çok az olduğu, bu yardımla ev bulmanın mümkün olmayacağı da yapılan yorumlar arasında.