Portatif güneş enerjili sırt çantası KaliPAK, açık hava için mükemmel bir cihaz

Doğada gezinmenin verdiği mutluluklardan biri de günümüzün devamlı teknolojisinden uzak kalmaktır. Ancak biri için sessiz bir lütuf olan bir başkası için rahatsız edici bir sıkıntı olabiliyor, bu nedenle yeni bir teknolojinin yaratıcıları bu iki kişi arasında denge sağlamak için bir güç çözümü aradı. Doğa ve teknoloji hayranları; karşınızda portatif yenilenebilir enerji jeneratörü KaliPAK.

Ekonomi
8 Ocak 2015 Perşembe

İsrail merkezli Kalisaya ekibinin iki yıllık araştırma ve tasarım çalışmalarıyla ortaya çıkan parlak buluş KaliPAK’ı yaratma fikri, şebeke bazlı elektrik gücünün olmadığı bu tür mekânlara bir çözüm olarak geldi. Bu sadece kamp yapanlar ve yürüyüşçülerin irtibatta kalması anlamına gelmiyor; bu bağımsız ve çevre dostu güç kaynağı dizel jeneratörlerin bile yerine geçebilir ya da doğal afetler durumunda destek olarak kullanılabilir. Bu günlerde tasarımcı ekibi, afete müdahale uzmanı ve işadamları kitle fonlaması sitesiKickstarter’dan 250,000 dolar elde ederek ürünü markete sunmayı ve bu süreçte Afrika’daki elektrik sıkıntısı çeken topluluklara yardım etmeyi umut ediyor.

Bir akıllı telefonu 100 defa şarj etmeye yetecek güç

Kendisini “çevrede hiçbir güç yokken ihtiyacın olan gücün tamamı” olarak tanımlayan KaliPAK bir akıllı telefonu 100 defa ve dizüstü bilgisayarı 10-15 kere şarj etmeye ve 120 saatlik ışık sağlamaya yeten 600watt/saate kadar enerji üretebilir. Çantanın ağırlığı 450 gramdan daha hafif ve normal prizden araba çakmağı gözüne kadar her şeye takarak veya çantanın içinde bulunan dört (patenti bekleniyor) güneş paneli kullanılarak şarj edilebilir. Şirket KaliPAK’ın güneşli bir günde tam güç kapasitesinin yaklaşık yüzde 80 oranında şarj edilebildiğini belirtiyor. Ayrıca iki USB yuvası, iki 12V gücünde priz ve KaliAPP vasıtasıyla ne kadar enerjiniz kaldığını ve güneşe olması gerektiği doğrultuda durup durmadığınızı gösteren Bluetooth verici olmak üzere ihtiyacınız olabilecek tüm prizleri içinde bulunduran çanta acil durum anahtarına da sahiptir.

Bu faaliyetteki küçük güç merkezi teknoloji meraklısı ve doğada gezmeyi sevenler için de harika özelliklere sahip: su geçirmez yağmurluk, su geçirmez el feneri, AC/DC evireç, bir LED ampul, kordon ve karabina, araba çakmağı adaptörü ve hızlı şarj edilebilen USB ayrıcısı. Elbette bu türde bir yeni nesil cihazın çalışması ucuza mal olmuyor; orta seviyedeki KaliPAK 401’in maliyeti 348 dolar iken, tam güçteki 600W jeneratörü 698 dolar veya daha fazla maliyete sahip. İlave bir bonus olarak; şirket amaçladığı gibi 250,000 dolar elde etmeyi başarabilirse (şimdiye kadar 100 destekçisinden 35,000 dolar topladı), Sahra-altı Afrika bölgesine odaklı etkili yatırım fonu olan Vital Capital aracılığıyla Afrika’da elektriğe ihtiyacı olan bir topluluğa üretilen her 50 KaliPAK’tan birini gönderecek.

Ücretini karşılayabilecekler için inanılmaz bir açık hava cihazı olan KaliPAK, güce en çok ihtiyacı olanların ona ulaşmasını sağlamak gibi doğası gereği pozitif bir misyona sahip. İster Afrika’daki küçük bir topluluğa ulaşılabilir enerji sağlamak olsun ister doğal afetten sonra acil güç ihtiyaçlarını karşılamak olsun, KaliPAK’ın kullanımı muhtemelen sadece zaman içinde genişleyecek.