İsrail, Katar - Mısır yakınlaşmasından ümitli

İsrail, son zamanlarda, Katar ile Mısır’ın arasında esen uzlaşma rüzgârlarının Hamas’ı da olumlu etkilemesini ümit ediyor.

Dünya
7 Ocak 2015 Çarşamba

İsrailli politika ve güvenlik çevreleri, iki Sünni ülke, Katar ve Mısır, arasındaki yakınlaşmanın çok büyük önem taşıdığını dile getiriyorlar. Yetkililer, bu yakınlaşmanın olumlu sonuç vermesi durumunda, Hamas ve Katar’ın sıkı ilişkileri göz önüne alındığında, bu birliğin Gazze’deki gergin ortamı yumuşatabileceğini belirtiyorlar.

20 Aralık tarihinde, Mısır ve Katar devletleri tarafından birbirlerinden bağımsız olarak yaptıkları açıklamalarda, uzlaşma aşamasında oldukları duyurmuşlardı. Mısır, 2013 yılı Temmuz ayında generallerin yönetime el koymasından ve Katar’ı iç işlerine karışmakla suçlamasından beri aralarında yaşanan sorunların sona erdiği bildirildi. Mısır’ın yeni yönetimi gerek Katar ve Mısır’daki Müslüman Kardeşler arasındaki işbirliğinden gerekse Katar’ın Hamas’a sağladığı maddi destekten dolayı bu ülke ile ilişkilerini askıya almıştı. Diğer yandan Katar destekli El Cezire televizyonunda yapılan yayınlarda, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi’nin olumsuz yansıtılması da generalleri sinirlendirmişti. İsrail, yaşanan gelişmeleri olumlu bulduğunu açıklarken, atılan adımlarla Suudi Arabistan kadar Bahreyn, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri gibi diğer Körfez ülkelerinin de Katar’ı ılımlı Sünni gruba yakınlaştırmasını bekliyor. İsrailli yetkililer ayrıca Katar’ın Ortadoğu’da aktif halde bulunan cihad örgütleri ve Müslüman Kardeşler’le olan bağının kopartmasının sağlanmasını umduğunu dile getiriyor.

Mısır Katar’dan öncelikle kendi topraklarındaki Müslüman Kardeşler’e verdiği finansal desteği keseceğinin garantisini istedi. Kuveyt basınında çıkan ve Katar’ın Hamas’a yaptığı tüm yardımları durdurma sözü verdiği şeklindeki haberler ise henüz teyit edilmedi. Ayrıca, Katar ve Mısırlı yetkililerin, Katar’ın Gazze’de Hamas’a sağladığı para ve ücretsiz petrolü Mısır üzerinden iletilmesi ihtimalini de değerlendirdikleri belirtiliyor.

Mısır ile Katar arasında esen bu sıcak rüzgârın arkasında Suudi Arabistan’ın olduğu biliniyor. Suudi Arabistan’ın arabuluculuğa soyunmasının tek sebebinin Arap dünyasında Sünni bloğu desteklemek olmadığı, İran’ın da önemli bir etken olduğu düşünülüyor.

Suriye’deki sivil savaşta Hamas’ın Beşir Esad yönetimi yerine Suriye’de Müslüman Kardeşler ile işbirliği yüzünden Sünni muhalefete destek olması sonucu iki senedir bozuk olan İran ve Hamas’ın ilişkileri son iki aydır hızla düzelme sürecine girdi.Geçtiğimiz yaz yaşanan İsrail-Hamas savaşının ardından Tahran Hamas’a finansal yardım toplamasını ve Gazze’ye kaçak silah sokmanın yeni yollarını bulmasını tavsiye etmişti. Suudi Arabistan’ın ise, İran’ın tekrar bölgede söz sahibi olmasından endişe ettiği ve bu yüzden de özellikle Mısır’ı Katar ile uzlaşması, ılımlı Sünni gruplaşmaya geri dönmesi ve Hamas’ın Gazze’deki hareketlerine bu şekilde etki etmesi için teşvik ettiği biliniyor. İsrailli güvenlik yetkilileri, Suudi Arabistan’ın bu hareketlerini desteklediklerini Hamas-İsrail arası süregelen anlaşmazlıkta, Suudi Arabistan’ın Hamas’ı daha ılımlı olması yönünde etkileme ihtimali olduğunu belirtiyorlar.