Küçük eller Matan Baseter’in kutularına yüreklerini koydu

5 Ocak Pazartesi günü, Matan Baseter küçük konuklarını yeni binasında ağırladı. Ulus Özel Musevi Okulları Ortaöğretim Bölümü Türkçe Zümre Başkanı Esra Ohri, Matematik Zümre Başkanı Emel Uysal, Fen ve Teknoloji Öğretmeni Monika Molina ve 6. sınıf öğrencileri Matan Baseter’i ziyaret etti

Ester BÜYÜKABOLAFYA Toplum
7 Ocak 2015 Çarşamba

Matan Baseter’i ziyarete gelen konukları Başkan Mordo Hazak, Yönetim Kurulu Üyesi Eti Tastasa ve gönüllü üyeler karşıladı. Okulun öğretmenlerinden Esra Ohri öğrencileri ile geliş sebeplerini açıkladı. Esra Ohri “Okulumuzda Sorumluluk Projesi adı altında, çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları ile çalışmalar yapılmakta. Öğrenciler çeşitli etkinliklerle bu kuruluşlara katkıda bulunup, yapılan ziyaretleri de aktif hale getirmekte. Bu dönem 6.sınıflar olarak yardım kurumunuza gönüllü olarak destek vermek üzere geldik” dedi. Emel Uysal, “Öğrencilerimiz sosyal sorumluluk çalışmalarına katılarak, sosyal duyarlılıklarını arttırmakta. Bu kapsamda da düzenli olarak projelerde öğrencilerimizle etkinlikler düzenleyip, gelecek nesillerimize aktarmaya çalışmaktayız’ dedi. Başkan Mordo Hazak öğretmen ve öğrencilere kurum hakkında bilgi verdi. “Cemaat içinde yardıma muhtaç ailelere yardım eli uzatmak, onların ekonomik sorunlarını olanaklarımız elverdiğince çözümlemek amacıyla kurulan bu kurumda 1949’dan bu yana gerek profesyonel, gerekse gönüllü üyeler ile muhtaç kişilere yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi. Eti Tastasa, “Matan Baseter gizli yapılan yardım anlamına gelmektedir. Kurumumuza üye olan ailelere giysi, ayakkabı, maaş, yakacak ve her ay 19-20 çeşit gıda içeren paketler hazırlıyoruz” dedi. Paketlerin içinde neler olduğunu merak eden öğrencileri kurum yetkilileri paketlerin hazırlandığı yere götürdü. Öğrenciler kolları sıyırıp, hummalı bir çalışma ile el ele verip bu ay yapılacak olan aylık gıda paketlerini büyük bir özveri ve coşku ile hazırladılar. Öğrencilerin böylesine arzu ile yardım ellerini uzatmaları öğretmenlerini duygulandırdığı kadar, kurumdaki pek çok işi de hafifletmiş oldu. Öğle yemeğinden sonra öğrenciler kurumda gördükleri hediyelik paketleri de merak ettiler. Tastasa: “Bayramlarda bağış karşılığı bu hediye paketleri hazırlanıyor. Şimdi yaptıklarımız sadece numuneler. Ek olarak da eve, hastanelere ziyarete gidenler için çiçek yerine çiçek görünümündeki hediyelik paketleri hazırlıyoruz” dedi. Öğrenciler yaptıkları yardımdan oldukça haz aldılar ve kurumu tekrar ziyaret edeceklerini dile getirdiler. Mordo Hazak: ”Göstermiş olduğunuz hassasiyeti takdir ediyorum. Ben ve tüm Matan Baseter çalışanları, Ulus Musevi Okulları’nı ve öğretmenlerini sorumluluklarının bilincinde yetiştirdiği öğrencilerinden dolayı tebrik ederim” dedi.

Günün diğer ziyaretçileri Gazeteci Mehmet Ali Birand’ın kurduğu Birand Yapım oldu. ‘Açık Kapı’ adlı bir belgesel hazırlayan Birand Yapım, röportaj yapmak üzere Matan Baseter’i ziyaret etti. Ziyarete, 2013 yılında rahmetli olan Mehmet Ali Birand’ın yerine şirketin başına gelen oğlu Umur Ali Birand’ın ekibinden Cem Kutay Öner ve kameraman Gökhan Aras katıldı. Cem Kutay Öner, “Belgesel tarihin belli dönemlerinde Anadolu’ya göç edenleri konu alıyor” açıklamasında bulundu. Konu hakkında bilgi veren Öner, “Belgesel 45 dakika ve İngilizce olarak hazırlanıp, yurtdışında belli başlı televizyon networkleri tarafından yayınlanacak’ dedi. Sekiz bölümden oluşan belgeselin bir bölümünün de Türk Yahudilerini konu etmekte olduğuna değindi. “Bu belgesel, Türk Yahudilerinin nasıl yaşadıkları, kurumları, bu topraklardan nasıl etkilendikleri ve bu topraklara neler kattıkları hakkında bilgi vermekte” dedi. Matan Baseter Başkanı Mordo Hazak ve ekibi belgeselin editörlüğünü yapan Cem Kutay Öner’e kurum hakkında bilgi verdi.

Eti Tastasa: “Matan Baseter ülkemizde ilk olarak Edirne’de 1917 öncesinde Balkan Savaşlarında şehit düşen veya zarar gören Yahudi askerlerine yardım amacıyla birkaç yardımsever tarafından kuruldu’ dedi. Ana ilke olarak ’Alan kişiyi rencide etmemek ve veren kişiyle karşı karşıya getirmemek’ olan Matan Baseter kurumunun yaklaşık yüz yıllık tarihine değindi. 1949 yılından itibaren fakir hastaların bakım ve tedavisi ile ilaç gereksinimlerini karşılayan, 1978 yılında tekrar yapılanıp, 1991 yılında bünyesine kimsesizleri barındıran bir kurum olduklarını ifade etti. Geçmiş dönem başkanlarından Davit Sevi ve Ceni Franko öncülüğünde catering çalışmalarına da başladıklarına değindi. Catering konusunda Matan Baseter La Casa Catering sorumlusu Leon Cibili bilgi verdi. Amatör bir ruh ve çalışma azmiyle profesyonel bir çizgiye geldiğine değinen Cibili, “Bugün yüzde 100 hijyen kurallarına uygun, Kaşerut kurallarını eksiksiz uyguladığımız, modern ekipmanlarla donatılmış mutfaklara sahip olduk” dedi. 2009 yılından beri Turkish Do-Co İkram Hizmetleri Anonim Şirketi’ne kaşer menüleri sağladıklarını belirtti. Ayrıca limud yemekleri ve davet organizasyonları ile başarılı sonuçlar verdiklerini, cemaatin dışında da pek çok davet ve organizasyondaki katkılarından dolayı tebrik ve teşekkürler aldıklarına da değindi. Cibili: “Amacımız elde ettiğimiz gelir ile kuruma üye olan 280 aileye yardım elimizi uzatmaktır’ dedi. Röportajların ardından Birand Yapım, tüm kurumu gezip, çalışanlarla da konuşarak kurumu tanıtan bir çekim yaptı.

Birand Yapım ekibi, La Casa Catering’in hazırladığı ikramları yeme imkânını da buldu. Ekip, yönetmenliğini Mehmet Polat’ın yaptığı belgeseldeki yardımlarından dolayı Matan Baseter başkan ve ekibine teşekkür edip, kurumdan ayrıldılar.