“Krizin tek ilacı birliktir”

29 - 31 Aralık tarihlerinde Kudüs’te yapılan Dünya Hahamlar Kongresi’nin açılış konuşmasını Hahambaşı Rav İsak Haleva gerçekleştirdi.

Toplum
7 Ocak 2015 Çarşamba

42 ülkeden 250’den fazla hahamın katıldığı üç günlük kongrede Türkiye’yi temsil eden diğer isimler Rav Yeuda Adoni, Rav Naftali Haleva ve Rav İzak Peres oldu.

Kongrenin gündemini artan antisemitizm ve bununla mücadele yolları oluştururken, tüm insanların farklı fikir ve görüşlere sahip olmasına rağmen birlik ve beraberliğin sağlanmasının önemi üzerine duruldu. Özellikle gençlerin Yahudi kimliğinin güçlenmesi ve bu alanda yapılabilecek çalışmalar konusunda fikir teatrisinin de yapıldığı organizasyonda asimilasyonla mücadele de konuşuldu.

Kongrenin açılış konuşmasının Hahambaşı Rav Haleva tarafından yapılması, İsrail medyasında da yer buldu. Etkinliği aktaran medya kuruluşları Hahambaşı Haleva’nın bulunmasının, iki ülke ilişkileri açısından önemine vurgu yaptı. Hahambaşı Haleva yaptığı açılış konuşmasında şunlara değindi: “(…) Ben burada kutsal şehirde yeni ve taze enerji ile dolduğumda, bunu boşalmış olan pillerin tekrar enerji ile dolmasına benzetiyorum. Zira “Tora sözü Siyondan Tanrı sözü Yeruşalayim den çıkar” burası dünyadaki çeşitli cemaatlerin Ravları ile görüşmek diasporadaki kardeşlerimizin güçlenmesi için istişarede bulunabileceğimiz büyük bir fırsat teşkil etmektedir. “Kişi arkadaşına yardım ederek onu güçlendirecek” bu pasuk putperestler için söylenmiş olsa da biz bundan örnek alarak, yüce Tanrıya yapacağımız ibadetlerimiz için birbirimize yardımcı olmalıyız. (…) Değerli Ravlar, bu yılkı toplantımızın başlığı, “Krizlerde Yahudi ulusunun birliği” bu başlığı gördüğümde kendime sordum “Yahudi dünyası krizde mi?” Acaba çok fikir ayrılıkları krizi derinleştiriyor mu? Eğer durum buysa buna uygun bir ilaç bulmalıyız, bence bunun tek ilacı Yahudi dünyasının birliğidir. (…) Bütün bu konuşmalardan anlaşılacağı üzere tüm ulusumuzun iyiliği için orta yolu bulmamız gerekir. Amida duasında, Onsekiz duasının bitiminde şöyle denir “yücelerde barışı yapılandıran” diyerek üç adım geri gideriz, barış için hepimizin biraz bir şeylerden vazgeçmemiz gerek, tabii ki hepimizin vazgeçemediği kırmızı çizgeleri vardır, onları geçmeden biraz esneklikle iyi niyet ile her şey iyi olacaktır. Tanrının hepimize güç ve cesaret vermesini diler, hepinizi saygıyla selamlarım.