Başbakan Davutoğlu, Hahambaşı Rav Haleva ile yemek yedi

Davutoğlu, Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi´nde düzenlediği yemekte dini liderlerl ile bir araya geldi

Toplum
3 Ocak 2015 Cumartesi

Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi'ndeki yemeğe, Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İsak Haleva, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Rum Ortodoks Patrik Vekili Peter Stefanos, Türkiye Keldani Katolik Cemaati Ruhani Reisi Francois Yakan, Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul ve Ankara Metropoliti Yusuf Çetin, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Mehmet Paçacı, Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Ermeni Katolik Başpiskoposu Levan Zekiyan, ve Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan katıldı. 

Yemekte ayrıca, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ve Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de hazır bulundu. 

 Azınlık kavramını da bu anlamda ben kullanmamaya bazen özen gösteriyorum. 

Davutoğlu'nun yemek öncesi yaptığı konuşmada şu ifadeler dikkat çekti:

"Biz hiçbir geleneği bu topraklara yabancı sonradan gelmiş bir gelenek olarak telakki etmiyoruz. Azınlık kavramını da bu anlamda ben kullanmamaya bazen özen gösteriyorum. Çünkü hepimiz aslında o köklü geleneklerin mensupları olarak büyük bir ailenin parçalarıyız.”  (...) “Yurttaşlarımız arasında yurttaşlık temel ilkesi etrafında bir fark gözetmedik gözetmeyiz." 

 

Eşit vatandaşlık vurgusu yapan Davutoğlu, İstanbul’un, bütün bu geleneklerin sokaklardaki komşuluk ilişkilerinde asırlardır yaşadığı mukaddes bir şehir olduğunu belirtti.

Başbakan sözlerine şöyle devam etti:  "Hangi dini, mezhebi, etnik temelden gelirse gelsin bütün yurttaşlarımızın canı, malı, ırzı, aklı, namusu bizim için bütün dinlerde azizdir. İslam geleneği içinde bütün o temel esaslara baktığımızda, insan onurunun korunması, canının korunması aklın, neslin korunması, dinin korunması bütün geleneklerin kabul ettiği evrensel ilkeler.

 Bu evrensel ilkeleri eşit vatandaşlık kavramı etrafında modern, çağdaş bir devletin ana esaslarından biri olarak bugün yaşatmaya büyük özen gösteriyoruz. İktidarlarımız  süresince, her zaman bütün vatandaşlarımızın bu haklardan istifade etmeleri yönünde çok ciddi reformalar, adımlar attık.

Hepiniz bunlara şahitsiniz. Vakıf mallarının iadesi ile son dönemde çok somut hale gelmiş olan bu eşit vatandaşlık ilkesi bundan sonra da en temel şiarımız olacak.” 



İstanbul'dan bu birlik mesajının dünyaya duyurulmasının önemine dikkat çeken Davutoğlu şöyle konuştu: 

 "Otantik kültürler olarak dini gelenekler olarak bu topraklarda ortak bir ailenin parçasıysak ki öyle. Eşit vatandaşlık ilkesi etrafında bir araya gelmişsek, ki yine böyle.

Aslında bu güzel beraberliği bir evrensel mesajla da taçlandırmak lazım. O da bütün dünyaya, hangi türden olursa olsun her tür ötekileştirme, baskı ve zulme karşı ortak sesimizi de duyurmak lazım.” 

Başbakan sözü Avrupa’da camilere dönük saldırılara da getirdi



"Avrupa'da camilere dönük saldırılar hepimizin gündemindedir. İster islamofobi çerçevesinde olsun, ister antisemitizm şeklinde olsun, semboller üzerinden yapılan hakaretler asırlar boyu arzu edilmeyen sonuçlar yaratmıştır.

 İslamofobi'ye karşı hep beraber sesimizi yükselttiğimizde aslında sadece Müslümanlara dönük ayrımcılığa değil dini kimlikleri ihtiva eden bütün ayrımcılıklara karşı da sesimizi yükseltmiş oluruz.”

(...) "Kim hangi nedenle olursa olsun inancı nedeniyle dışlanmışsa, baskıya zulme uğramışsa biz hepsinin karşısında aynı kararlılıkla durma iradesi göstermek zorundayız. Bu gelecek nesillere bırakacağımız en güzel miras olur. Bu aile sofrasında hep beraber ortak kültürümüzü ele alacağız.  Bundan sonra da çok daha sık bir araya geleceğiz."