Viyana ‘Kindertransport Müzesi’ne ev sahipliği yapacak

Avusturya’nın başkenti, Holokost’tan kurtulan 10 bin kadar Yahudi çocuğun kurtuluş yolculuğunu organize edenlerin hikâyelerine adanan bir müzeye ev sahipliği yapıyor.

Dünya
30 Aralık 2014 Salı

Karşılığı ‘çocukların nakliyesi’ olan ve II. Dünya Savaşı sırasında, çoğunlukla aileleri tarafından kurtulmaları amacıyla başka yerlere gönderilmesini ifade eden ‘Kindertransport’ artık Viyana’da kalıcı bir müzede hatırlanacak. Açılış gecesi, Kindertransport operasyonu adı altında ilk Yahudi çocuk grubunun Viyana’dan yola çıktığı tarih olan 10 Aralık’ta gerçekleşen müze, aynı zamanda 1938-39 yıllarında bu organizasyon ile 10 bin çocuğun sevk edilmesini sağlayan kişilere ithaf edilmiş.

Müze, Nazilerin Yahudi aileleri ülke dışına çıkarmadan önce tuttukları Radetzkystrasse ‘nin bodrumunda açıldı. Müzenin oluşumuna katkıda bulunan bir Avusturyalı iletişim uzmanı olan Milli Segal, bu girişim beş sponsordan gelen bağışlarla mümkün olduğunu açıkladı. Ana sergi 23 posterden oluşuyor ve posterlerde Kindertransport sayesinde kurtulan çocukların beraberinde aldıkları valizlerle eşyalar yer alıyor. Son birkaç senede küratör Rosie Potter ve Patricia Ayre’nin topladığı fotoğraflar, kitaplar, bebekler, buz patenleri, okul raporları ve kıyafetler müzesinin oluşmasını sağladı.