Ürdün rehin pilot için Türkiye´den yardım istedi

Ürdün, IŞİD tarafından tutsak alınan Teğmen Pilot Mu´ath al-Kaseasbeh´in kurtarılabilmesi için Türkiye´den yardım talebinde bulundu

Dünya
30 Aralık 2014 Salı

Ürdün, düşen bir askeri uçağın IŞİD tarafından rehin alınan pilotunu kurtarmak için Ankara’dan yardım istedi. Türk yetkililer basına yaptıkları açıklamada, Ürdün Hükümeti'nin Amman Konsolosluğu aracılığı ile yardım talebinde bulunduklarını doğruladı. Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta tutsak düşen pilotun durumunu değerlendirdiklerini açıkladı.

IŞİD, yılın ilk yarısında Türkiye’nin Musul Konsolosluğu’na baskın düzenleyerek 49 kişiyi esir almıştı. Esirler ancak eylül ayında serbest kalarak ülkeye geri dönebilmişlerdi. Ankara, esirlerin kurtarılması karşılığında bir taviz vermediğini açıklamıştı. Ürdün, bu kurtarmadan dolayı Türkiye’den yardım istiyor.

Geçtiğimiz hafta Ürdünlü pilotun uçağının düşmesinin ardından IŞİD militanlarının enkazdan pilotu sürüklediği görüntüler yayınlanmış, ancak örgütten konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmemişti.

Pilotun ailesi IŞİD'e seslenerek oğullarını Müslüman bir kardeş olarak görüp iyi davranmalarını istedi ve merhamet çağrısında bulundu. Pilotun Babası Safi Yousef al-Kaseasbeh Amman'da geçtiğimiz perşembe gazetecilere konuşmasında, “Suriye İslam Devleti’ndeki kardeşlerimize sesleniyorum. Pilot Mu'ath'ı cömert bir konukseverlikle misafir edeceğinizi umuyoruz. Hepimiz Müslümanız ve Allah'a yalvarıyorum ki yürekleriniz sevgiyle birleşsin ve oğlum ailesine dönsün” dedi.

Al-Kaseasbeh'in uçağı Kuzey Suriye'de bulunan Rakka şehri yakınlarına düştüğü zaman militanlara karşı kullanılmak üzere füze taşıyordu. Militanlar daha önce de ele geçirdikleri Iraklı ve Suriyeli Müslüman askerleri infaz etmişlerdi. Grup, Sünni olsalar bile tüm karşıtları düşman görüyorlar.