Gazze’ye söz verilen 5,4 milyar dolarlık yardımın sadece yüzde 2’si geldi

Gazze’de, İsrail - Hamas Savaşı’ndan zarar gören binaların ve altyapının onarımı için ve yeniden inşası için yardım yapacağını açıklayan devletler, söz verdikleri miktarın sadece yüzde ikisini gönderdiler.

Dünya
31 Aralık 2014 Çarşamba

Geçtiğimiz aylarda Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya gelen ve Gazze’nin yeniden inşası için yardım sözü veren birçok devlet henüz bu sözünü tutmadı. Kahire’de, toplam 5,4 milyar dolar taahhüdü veren taraflardan, Filistin Yönetimi, Hamas ve BM kaynaklarına göre, sadece yüzde ikisi geldi.

Kahire’deki toplantıda Katar’ın 1 milyar dolar, Suudi Arabistan’ın 500 milyon dolar, ABD ve AB’nin de toplam 780 milyon dolar yardım taahhüdü vermesi büyük bir başarı olarak addedilmişti. Bu yardım miktarının yarısı ile onarılması gereken binalara harcanacak, kalan miktar ise Filistinlilerin bütçesine aktarılacaktı.

Bu taahhütlerden sonra sadece 100 milyon dolarlık bir yardım bölgeye ulaştı. Yardımların bir kısmı ise AB ve ABD’nin daha önceden ayırmış olduğu yardım bütçesinden yapılırken, yeni bütçe ayrılması yönünde bir karar henüz yok. 

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın yetkilisi Robert Turner konuyla ilgili yaptığı açıklamada ellerine sadece 100 milyon dolarlık yardımın ulaştığını, bunun da yıkılan binaların onarımında kullanılacağını söyledi.

Ancak Turner, onarımı tamamlamak için 620 milyon dolar tutarında açıkları olduğunu ve kış aylarında evsiz kalan ailelere bu yardımların ulaşmadığını belirterek, yardım taahhütlerinin genelde yerine getirilmediğini ekledi.

AB ve ABD’de Gazze için daha önceden ayırdıkları fonlardan yardım gönderirken, özellikle Arap ülkelerinin taahhütleri kolaylıkla verdiği ama bunları gerçekleştirmekte yetersiz kaldığı belirtildi.

BM yetkililerinin açıklamalarının üstüne, Filistin Konut İdaresi Bakanı Mufeed al-Hasayna ise Avrupalılardan ve İsveç’ten bir miktar yardım geldiğini, Arap ülkelerinden henüz bir yardım gelmediğini açıkladı. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri’nin taahhüt ettiği 200 milyon dolarlık yardımın durumunun belirsizliğini koruduğunu söylerken bağışları toplamanın her zaman zor olduğunu da ekledi.