Yahudiler ilk hedef

Hrant Dink Vakfı tarafından yürütülen ‘Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi’ çalışması kapsamında 2014 yılı Mayıs-Ağustos ayı medya izleme raporu yayımlandı.

Toplum
31 Aralık 2014 Çarşamba

Rapora göre, medyada nefret söylemine maruz kalan gruplar arasında Yahudiler ilk sırada yer aldı.

KÖŞE YAZILARINDA DAHA ÇOK

2014 yılı Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarını kapsayan dönemde ulusal, etnik ve dini grupları hedef alan 246 köşe yazısı ve haber içeriği tespit edildi. Aynı yılın ilk dört aylık döneminde bu sayı 188 idi. Nefret söyleminin haberlere kıyasla köşe yazılarında daha fazla üretildiği gözlemlendi.

 

YARISI YAHUDİLERE YÖNELİK

Yılın ikinci dört aylık döneminde en çok nefret söylemine maruz kalan grup Yahudiler oldu. Yahudiler hakkında, 130 içerikte nefret söylemine rastlandı. İkinci sırada 60 içerikle Ermeniler gelirken, Hıristiyanlar 30 içerikle üçüncü sırada yer aldı. Onların ardından Rumlar, Kürtler ve Suriyeli mülteciler nefret söylemine maruz kalan gruplar oldu.

İSRAİL YERİNE YAHUDİLER

Yaz aylarında, nefret söylemi içeren yazılardaki asıl artış uluslararası gündemle, İsrail Devleti’nin Gazze’ye yönelik operasyonuyla belirlendi. Medyada ‘İsrail Devleti’, ‘İsrail’ veya ‘İsrail Savunma Kuvvetleri’ gibi kurumları ifade etmek ve bu sözcükleri kullanmak yerine, genelleme yaparak ‘Yahudiler’ veya ‘İsrailliler’ ifadelerinin seçildiği görüldü.

Nefret söylemine en sık rastlanan gazeteler ise Yeni Akit, Milli Gazete, Milat, Ortadoğu ve Yeni Çağ oldu.

Rapor'un tamamı

http://nefretsoylemi.org/rapor/may%C4%B1s-agustos-2014-rapor.pdf