300 bin kişiyi öldüren eski Auschwitz muhafızı yargılanıyor

Yaklaşık bir milyon Yahudi’nin hayatını kaybettiği Auschwitz Ölüm Kampı’nda gardiyan olarak çalışan Oskar Groenin, 93 yaşında yargılanıyor

Dünya
22 Aralık 2014 Pazartesi

Toplu cinayete destek vermekten yargılanan 93 yaşındaki eski SS subayının duruşması geçtiğimiz eylül ayında Almanya’nın Lueneburg şehrinde başlandı. Mahkeme Holokost’tan kurtulan veya kurtulanların yakını olan sekiz kişinin bahar ayında gerçekleşecek bir sonraki duruşmaya tanık olarak katılmaları için onay verdi. 1944 yılında işgal altındaki Polonya’nın Auschwitz Ölüm Kampı’nda muhafız olarak çalışan Oskar Groening kampa getirilip öldürülen yüz binlerce kişinin değerli eşyalarını Almanya’ya yollamaktan sorumluydu. 

Duruşmada savcı, Groening’in kurbanlardan çalıştırılmak için seçilmeyenlerin duşa gönderileceği söylenerek gaz odalarına gönderilmesine ve burada can çekişerek öldürülmelerine şahit olduğunu söyledi. Bir önceki duruşmasında mahkûmların sahip olduğu eşya, mücevher ve paralarının toplanıp Berlin’e yollanmasından sorumlu olduğunu itiraf eden Groening, üzerinden bu kadar yıl geçmesine rağmen ölenlerin çığlıklarının her gece rüyasına girdiğini söyledi.