BIRD’den, İsrailli beş enerji projesine dört milyon dolarlık yatırım

BIRD’ün yatırımları yakıt hücreleri, elektrikli araçlar, enerji verimi ve su enerjisi noktası alanlarındaki projelere olacak

Nur Şaul BARAKAS Ekonomi
24 Aralık 2014 Çarşamba

Birleşik Devletler Enerji Bakanlığı ve İsrail Milli Altyapı, Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı, 2014 Çift Uluslu Endüstriyel Araştırma ve Geliştirme (BIRD) Enerji programı altında 4 milyon dolar elde etmek için beş proje seçti.

Her birinde Birleşik Devletlerden ve İsrail’den ortağın bulunduğu işbirliği projelerinin tamamı ekonomik rekabet gücünü artıran, istihdam yaratan ve yenilikçi firmaları destekleyen temiz enerji teknolojilerini ticarileştirmeye odaklanırken; her iki ülkenin de enerji sorunları ve fayda fırsatları üzerine eğilecek. Seçilen projeler toplamda 10,3 milyon dolarlık proje değeri için özel sektör maliyet payını artıracak. Bugüne kadar toplam yatırım tutarı yaklaşık 18 milyon doları (bu döngüdeki projeler dâhil) bulan 22 projeyi onaylayan BIRD Enerji’nin bu altıncı yılı.

BIRD yönetici müdürü Dr. Eitan Yudilevich “Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği teknolojilerini daha fazla geliştirmek amacını taşıyan müşterek ABD-İsrail yeniliği akışının devam ettiğini görmekten memnuniyet duyuyoruz. BIRD Enerji ortaklığıyla onurlandırılan projeler bugüne kadar yeni ticarileştirilmiş teknolojileri ortaya koydu, sonraki yatırımları çekti ve her iki ülkedeki istihdam artışına katkıda bulundu.” dedi.

Onaylanan beş proje şunlar: Advanced MemTech (Ness Ziona) ve Arkema (Prusya Kralı şehri, Pensilvanya) elektriksel olarak iletken olan karbon nanotüp kompozit zar geliştirecek; Aquanos (Shoshanat HaAmakin) ve Aquagen ISI (Güney Yarmouth, Massachusetts) yosun aktif oksijenli atık su arıtma teknolojisinin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi için işbirliği yapacak; Fridenson Logistics (Hayfa) ve ChargePoint (Campbell, Kaliforniya) akıllı şebeke kapasiteli, bulut bağlantılı elektrikli araç şarj istasyonları geliştirecek; NewCO2Fuels (Rehovot) ve Acumentrics (Westwood, Massachusetts) çift kullanım amaçlı ileri performansa sahip katı oksit yakıt hücreleri geliştirmek için işbirliği kuracak; Silentium (Rehovot) ve GE Energy (Houston, Teksas) ise güç jenerasyon havalandırmasının aktif gürültü kontrolünü geliştirmek için işbirliği yapacak.