PERES: “Filistin Devleti, demokratik bir Yahudi devleti için gerekli”

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile bir araya gelen Şimon Peres, Avrupa Mahkemesi’nin Hamas’ı terör listesinden çıkarma kararını değerlendirdi. Peres, bir Filistin Devleti’ni desteklediklerini ancak bu yönde atılacak adımların ortak kararlar çerçevesinde alınması gerektiğini belirtti

Dünya
24 Aralık 2014 Çarşamba

İsrail eski Devlet Başkanı Şimon Peres, geçtiğimiz perşembe günü Paris’te Elysée Sarayı’nda Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile bir araya geldi. Toplantı, Avrupa Birliği (AB) mahkemesinin, Hamas’ın AB terörist listesinden çıkartılması yönünde aldığı karar sonrası gerçekleşti. Mahkeme kararında ayrıca kararın gözden geçirilebilmesi veya itiraz hakkının kullanılabilmesi için üç ay daha süreyle, AB üye ülkelerinin elinde bulunan Hamas’a ait malların dondurulacağı belirtildi.

Toplantının ardından yaptığı basın açıklamasında Peres şöyle konuştu: “Bildiğiniz gibi mahkeme, usule aykırı bulduğu gerekçesiyle Hamas’ın kara listeden çıkartılması şeklinde karar verdi. Hakimlerle tartışmak istemem çünkü söz konusu terör olduğunda, hakimlerin değil, kurbanların olayı yargılamaları gerektiğini düşünüyorum. Bizim bakış açımız budur. Yine de tabi ki Cumhurbaşkanı Hollande’ın ‘Mahkeme prosedürlerine karışmak istemem fakat alınan karar Fransa’nın Hamas’a bakış açısını veya Hamas’a karşı duruşunu hiçbir şekilde etkilemeyecektir,’ demesi beni memnun etti.”

Hamas yetkilileri ise örgütün kara listeden çıkartılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirttiler. Örgüt, 2001 yılında listeye alınmasına yasal bir direniş hareketi olduğunu söyleyerek itiraz etmişti.

AB mahkemesi, Hamas’ın terör örgütü özellikleri taşıyıp taşımadığını değil, Hamas’ın kara listeye alınması kararını gözden geçirdiklerini ve bu karar için konuyla ilgili yetkililere değil medya raporlarına danıştıklarını belirtti.

Avrupa Parlamentosu bağlayıcılığı olmayan bir çözüm olarak Filistin’in devletleşmesini destekleyeceğini bildirmişti. Hollande ile görüşmesinin ardından Peres, uluslararası çevreleri tek taraflı olarak Filistin Devleti’ni tanımak yerine, diplomasi sürecini ve diyalog ortamını desteklemeye çağırdı. Peres, “Bizler bir Filistin Devleti olmasına ve İsrail’in demokratik Yahudi bir devlet olarak kalmasını destekliyoruz. Tartıştığımız tek konu, Filistin Devleti’ne nasıl ulaşılacağıdır. Biz demokratik bir Yahudi devleti için, Filistin Devleti’nin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Ancak sadece ortak alınmış bir kararın uzun vadeli olabileceğini unutmamak gerekir” dedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, AB’nin Avrupa Adalet Divanı’nı Filistin’in Hamas örgütünün terör listesinden çıkarmasına ilişkin özrünü reddetti. Netanyahu, “Hamas kuruluş amacı İsrail’i ortadan kaldırmak olan, ölüm saçan bir terör örgütüdür” dedi ve ekledi: “Biz onun bu amacına ulaşmasını engellemek için tüm gücümüz ve kararlığımızla mücadele edeceğiz.” Bu konuda AB’ye sorumluluk düştüğünü söyleyen Netanyahu, AB’den Hamas’ı ait oldukları listeye geri almalarını beklediğini belirtti.