İsrail seçimlerine kadar ABD molası

ABD Dışişleri Bakanı Kerry açık ve net bir şekilde, İsrail seçimlerinden önce BM nezdinde ‘Filistin Devleti’nin kurulmasıyla ilgili herhangi bir taslağın tartışılmasını engelleyeceklerini ifade etti

Dünya
24 Aralık 2014 Çarşamba

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Avrupa Birliği’nin 28 Birleşmiş Milletler elçisiyle bir araya geldiği öğle yemeği toplantısında 17 Mart’ta yapılacak İsrail seçimlerine kadar, BM Güvenlik Konseyi’nde Ortadoğu ile ilgili zamanlama şartı öne süren herhangi bir kararnamenin geçmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Kerry aksi takdirde bunun İsrail’de barış sürecini yokuşa sürmek isteyen muhafazakârların elini güçlendireceğini belirtti. Öte yandan Kerry, kararnamenin gelecekte barış masasında karşılıklı uzlaşılacak ana maddeleri içermeyecek şekilde modifiye edilmesi durumunda desteklerini sunmaya hazır olduklarını açıkladı. ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki Filistinlilerin oylamanın hemen yapılması için baskı yapmadıklarını ve kararnamenin yakın bir zamanda oylanacağını düşünmediklerini söyledi.

Geçen çarşamba Ürdün BM Güvenlik Konseyi’ne 2017’ye kadar Filistin – İsrail barışının tesis edilerek, İsrail ordularının Batı Şeria’dan çekilmesini öngören taslağı sunmuş, metin üzerinde ise uzlaşmaya açık olduklarını belirtmişti. İsrail Başbakanı Netanyahu ise ertesi gün kamuoyuna yaptığı bir açıklamayla Filistin’in atacağı tek taraflı bu adımın Batı Şeria’nın Hamas’ın eline geçmesiyle sonuçlanacağını ileri sürmüştü.

LİVNİ ETKİSİ

Hatnua Partisi lideri Tzipi Livni, İsrail’in çıkarlarını gözeterek, ABD’yi Filistin Devleti’nin tanınmasına yönelik söz konusu Güvenlik Konseyi oylamasını durdurma konusunda ikna etmekten gurur duyduğunu söyledi. Mart ayındaki seçimlere İşçi Partisi lideri İshak Herzog ile birleşerek gireceğini açıklayan Livni’nin, Kerry’e önerisi sırasında İsrail Devlet eski Devlet Başkanı Şimon Peres de hazır bulundu. Livni, Kerry’e görüşmede Herzog ile koalisyon oluşturmayı başarırlarsa doğru diplomasiyle İsrail’in güvenliğini garantileyeceklerini belirtti. Livni, ABD’nin taslağın oylamasını engelleyerek Netanyahu ve ortağı Naftali Bennett (HaBayit HaYehudi -Yahudi Evi- Partisi’nin lideri) gibi İsrail sağcılarının ve Filistin tarafındaki tutucu kesimin elini güçlendirmenin önüne geçilmiş olduğunu belirtti. Bennett, Livni’yi kırmızı çizgiyi aşarak siyasi sabotaj yapmakla suçladı.