Renkli Hanuka

Geçtiğimiz hafta Hanuka Bayramı, cemaatin çeşitli kurumlarında her yaştan katılımla neşeyle kutlandı. Özellikle çocukların ön planda olduğu etkinlikler renkli karelere sahne oldu.

Toplum
24 Aralık 2014 Çarşamba

UÖMO Anaokulu ve İlkokul öğrencileri

21 Aralık Pazar günü, UÖMO Anaokulu ve İlkokul öğrencilerinin hanuka gösterisini izleyen anne-baba, büyükanne ve büyükbabaların yüzünde heyecan,  mutluluk ve gurur vardı. Oditoryumun tamamını dolduran konuklar,  gösteri boyunca alkışlarıyla öğrencilerin sunumlarına eşlik ettiler.

Ortaokul Perküsyon takımının bando ve lise öğrencilerinin folklor gösterisi ile başlayan hanuka kutlamasının açılış konuşmasını UÖMO Eğitim Koordinatörü Röne Kaspi yaptı.100. yılda Musevi Okulları ailesi olarak hanukayı ailelerle birlikte coşku içinde kutlamak istediklerini belirten Kaspi “ Hanuka mumlarının anlamı diğer ışık kaynaklarından farklıdır. Bu mumlar karanlığa umut, sahip olduklarımız için minnet, umut için sebep, vazgeçmeden mücadele edebilmek için gücü temsil eder. Tarihte kültürel yaşamı engellenen, özgürlükleri kısıtlanan, baskı gören Yahudi toplumu her defasında umudunu ve maneviyatını korumuş ve değerleri için mücadele etmiştir. Hanukanın mesajı da budur. Değerleriniz için mücadele edin, kültürünüze sahip çıkın. Çünkü bu değerler yolunuzu daima aydınlatacaktır.  Hanuka mumlarınız daima yansın yolunu aydınlık olsun.” diyerek konuklara seslendi.

3.sınıf öğrencilerinin hanuka mumlarının simgelerini anlattığı ve İbranice sahnelediği oyun büyük alkış aldı. Saint-Exupéry’nin Küçük Prens hikâyesinden esinlenerek hazırlanan hanuka tiyatrosunu, UÖMO İngilizce Drama Öğretmeni Berri Politi Debayar ile Anaokulu Öğretmeni Sera Yöndem ve 4. Sınıf öğrencileri lazer sunumu eşliğinde sahnelediler.  Estreyikas D’ Estanbol, 1.2 sınıf ve anaokulu öğrencilerinin İbranice, İspanyolca ve İngilizce söylediği  hanuka şarkıları içerisinde “sevivon so so  ” şarkısı güne damgasını vurdu.

Gösterinin ardından, İlkokul öğrencileri sınıf öğretmenleri ve aileleriyle birlikte ‘hanukiya yapımı, hanuka sembolleri kum boyama’ atölyelerine katıldılar. Anaokulu öğrencileri de,  Alef Binası’nda UÖMO Anaokulu öğretmenleri ve Alef Gönüllüleri eşliğinde yaşlarına uygun hanuka faaliyetleri yaptılar.

Ellerinde lezzetli ponçikleri ve Happy Hanuka Balonları ile partiden ayrılırken duygularını  “Bu yıl Hanukayı farklı bir coşku ile kutladık. Çocuklarımızı sahnede el ele hanuka duası eşliğinde izlerken heyecanlandık, gurur duyduk. Çocuklarımızın ışığı ve bizlere verdikleri coşkuyla daha çok uzun yıllar okulumuzda hanukanın pırıl pırıl parlayacağına inanıyoruz “ diyerek ifade ettiler.

 

Ortaköy Sinagogu

Ortaköy Sinagogu Vakfı, Hanuka Bayramı’nı 17 Aralık gecesi Cibili Ailesi’nin sponsorluğunda düzenlenen gecede coşkuyla kutladı

Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın katıldığı gece, Hanuka mumlarının Hahambaşı ve davetli olan çocuklar eşliğinde yakılması ile başladı. Davetlilere döner ile salata ve meze çeşitlerinden oluşan zengin bir menünün ikram edildiği yemek ile devam eden gece, hep birlikte söylenen dua ezgileri ve şarkılarla duygusal anlara tanıklık etti. Hahambaşı Rav Haleva ile Rav Naftali Haleva’nın bayramın anlam ve önemine değinen, gelenek ve göreneklerimizden örnekler veren konuşmaları geceye renk kattı.

 

 

Göztepe Kültür Derneği

Geçtiğimiz hafta GKD salonlarında şenlik havasında bir Hanuka Bayramı kutlandı. Çeşitli salonlarda cupcake süsleme, kareoke ve boyama atölyelerinde her yaşta gencin katılabildiği etkinlilik başladı. Daha sonra yaratıcı Hanukiya yarışmasına anne ve babalar da katıldılar. Üç neslin bir arada atık malzemelerden ve değişik objelerden hazırladıkları renkli Hanukiyalar jüri önüne çıktı. Jüri her zaman olduğu gibi GKD severlerden oluştu. Saatler ilerlediğinde tiyatro salonu çocuklar, gençler ve veliler ile doldu. Sandy Bahar konuşmasında herkesin bayramını kutladıktan sonra aralık ayında GKD salonlarını fotoğrafları ile onurlandıran geçmiş dönem başkanı Ceki Namer’i sahneye davet ederek kendisine teşekkür etti. Rav Yeuda Adoni salondaki tüm çocuklar ile Hanukiya’yı yaktı.  Rav Adoni, “Bu günlere kolay gelinmiyor. Hanukiya’nın ışıkları her zaman yaşantınızı aydınlatsın” diyerek güzel temennilerini dile getirdi. Gençler müziğin ritmine uyarak dans etmeye başladılar. Gülen gözler dansın büyüsü ile birleşti. Coşkulu kutlama leziz ikramlar ile sona erdi.

Göktürk’te bayram neşesi

21 Aralık Pazar günü, Kemer Country Orman Evi’nde Hanuka Bayramı’nı kutlamak üzere yaklaşık 300 kişi toplandı. 7’den 70’e herkesin coşkuyla eğlendiği günde çocuklar, özel hazırlanmış oyunlar ve sürprizlerle eğlendiler

 Altı ay boyunca çalışıp, bugüne özel olarak hazırlanan ve güne damgasını vuran Aşamayim Stars Müzik Grubu’ndan Alper Kohen, Ceki Besleyen, Ceki Granti, Elza Cemal, Gila Benhabib, Gila Granti, İlker Franko, Karen Şarhon, Rasim Üretmen ve Yonit Kaspi iki saat süren performanslarıyla herkesi coşturdu. Grup; Türkçe, İbranice, İspanyolca ve İngilizce şarkılarla dinleyicilerden tam not aldı. Dinleyiciler, ayakta alkışlarla tempo tutup, şarkılara eşlik ettiler. Rav İsak Alaluf önderliğinde gerçekleştirilen mum yakma töreninin ardından, ‘O Ses Türkiye’de performanslarını sergilemiş olan Alvi Moreno, Selin Kohen, Talya Özsardaş güzel sesleriyle güne renk kattılar. Parti komisyonundan Ari Ovadya, Edna Sarfati, Elza Cemal, İlker Franko, Livyo Yuhay, Nancy Yuhay, Sarit Bonfil, Talya Ovadya ve Yonit Kaspi tüm günün organizasyonunda her türlü detayla uğraşarak Göktürk’teki Musevi Cemaati’nin keyifli bir gün geçirmesini sağladılar.

 

Caddebostan Bet-El Sinagogu

21 Aralık Pazar sabahı Caddebostan Bet-El Sinagogu’nda gerçekleşen geleneksel Hanuka kutlamasında Yeni Dönem Başkanı Eli Arditi cemaate ilk mesajını okudu: “Bir Yeldeğirmenli ve Kadıköylü olarak, başkanlık görevini devralmak benim için büyük bir onurdur. Birlik ve beraberlik yaşam alanında oldukça önemli bir olgudur. Başarının ve yükselmenin anahtarlarından biridir. Öncelikle her birimiz, karşımızdakini öteki olmaktan çıkartıp, kendimizden kabul etmeliyiz, herkesi olduğu gibi benimseyip, değişmeye zorlamadan, kabullenmeliyiz. Birey ya da kurum olarak birbirimizi rakip değil, dost olarak görmeliyiz. Beraber olmanın herkesi güçlü kılacağını kavramalıyız. Güç birliği ile birçok şeyi başarmamız mümkündür. Bayramlarımızı ışıklar içinde sevinçle kutlamamız dileğiyle. Hanuka’nın parlak ışığının ruhlarımızı, evlerimizi, cemaatimizi, ülkemizi ve dünyamızı her zaman aydınlatmasını dilerim.”

Ardından Talmud Tora Caddebostan Başkanı İzak Babat, Hahambaşı yurt dışında olduğundan Vekili ve Haham Akaal Rav Yeuda Adoni ve Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh günün anlam ve önemine değinen birer konuşma yaptılar. Haham Akaal Rav Adoni görev süresini tamamlayan  Mayir Saranga’ya  cemaate hizmetleri nedeni ile teşekkürlerini  ve yeni Başkan Eli Arditi’ye başarılar dileyerek başladığı konuşmasında bir günlük yağın sekiz gün devamlı yanmasındaki mucizeyi hatırlattı ve çocuklarımızı Toramıza bağlı, örf ve adetlerimizi uygulayan insanlar olarak yetiştirmeye ailece ve kurumca büyük gayretler göstermek gerektiğini belirtti. TMC Başkanı İzak İbrahimzadeh ise Mayir Saranga’ya  cemaate hizmetleri nedeni ile teşekkürlerini  ve Yeni Başkan Eli Arditi’ye başarı dileklerini ileterek başladığı konuşmasında gelenek ve göreneklerin geleceğe taşınmasında çocukların önemini vurguladı. Etkinliklerimize daha fazla sayıda katılımın sağlanması için görev üstlenen  tüm yöneticilere büyük sorumluluk düştüğünü belirtti.

Kutlama Minix öğrencilerinin ve Talmud Tora çocuklarının duygu dolu ve eğlenceli gösterileri ile son buldu.

 

İzmir Musevi Cemaati Hanuka’nın ilk mumlarını tören ile yaktı

Alsancak Şaar Aşamayim Sinagogu’nda akşam dua saatindeki törende Hazan Moti Katan tarafından okunan Arvit Duası sonrası Hanuka duasına geçildi. Geceye başta İzmir Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Sami Azar olmak üzere diğer vakıf yöneticileri yoğun ilgi gösterdiler

İlk olarak hazırlanan Hanukiya’ya ait mumlar çocuklar ve Rav Berti DeRofe tarafından yakıldı.

Ardından söz alan Rav DeRofe, Hanuka’nın anlamı hakkında etkileyici bir konuşma yaptı.

Gecenin sürpriz konukları Hahambaşılık Bet Din Üyesi Rav Nafi Haleva ile oğlu Mordehay Marsel Haleva idi.

Rav Haleva, oğlu Bar-Mitsva zamanı gelinceye kadar tüm sinagogları dolaşarak Mitsva yaptıklarını ve bu vesile ile İzmir’e geldiklerini söyledi. Çocuklar nedeni ile kalabalık sinagogda meydana gelen düzensizlikten tedirgin olmak yerine geleceğimizi temsil eden çocukların sinagogdaki varlıklarının cemaatin geleceğinin teminatı olduğunu ve bunun bir sevinç kaynağı olduğunu belirtti.

Ardından çocukların gösterisine geçildi.

İlk olarak Mordehay Marsel Haleva “Adio Kerida” romansını seslendirdi. Söz alan Şef Nisim Musafir, Marsel’in babaannesinin de gençlik yıllarında güzel sesi ile Liga koro çalışmalarına katıldığını hatırlatarak böyle bir babaanneden başka türlü bir torun olmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Daha sonra, 5-9 yaş ile 9-12 yaş çocuklarının oluşturduğu korolar sahne aldılar. Şef Nisim Musafir yönetimindeki koro, Hanuka ve Ladino şarkılar söyleyerek dinleyenleri büyüledi. Zaman zaman veliler ve büyüklerin de eşlik ettiği şarkılar gösterisi sonrası koro üyelerini oluşturan çocuklara, velileri tarafından plaket verilmesi ile gece sonlandı.

Buzda Hanuka 2014

Aşkenaz Cemaati Hahamı Rav Mendy Chitrik ve eşi Chaya’nın her yıl geleneksel olarak verdikleri Hanuka partisi 21 Aralık Pazar günü Metro City İcessporto’da Aşkenaz cemaati ve bağışseverlerin desteği ile yine coşkuyla gerçekleşti.  

Hanuka partisine, aralarında TMC Başkanı İshak İbrahimzadeh ve Aşkenaz Cemaati Başkanı Bünyamin Poluman’ın da bulunduğu, farklı yaş ve farklı çevrelerden 500’den fazla davetli katıldı.

İcessporto’nun içinde yer alan buz pistinin tavanı, bayram havasını yansıtacak şekilde rengârenk balonlarla süslenmişti. Duvarda balonlardan yapılmış dev Hanukiya dikkat çekerken, dönen topaç ve Hanukiya gibi bayramın sembollerini ve Hanuka için mutluluk dileklerini yansıtan lazer gösterisi, tüm davet boyunca devam etti.

Leon Cibili’nin tüm detaylarıyla titizlikle ilgilendiği ikramlar, La Casa Catering tarafından hem göze hem damak zevkine hitap edecek şekilde sunuldu. Arasında falafel, özel yapım pideler, onun yanına yakışacak farklı renk ve lezzette salata çeşitleri, çocuklara yönelik cips çeşitleri, tatlı olarak, Hanuka’ya özel ponçikler bulunan ikramlar parti süresince devam etti. Davetin neşeli posterleri ise Poligon Reklamcılık’tan Gila Franses’in desteği ile hazırlandı.

Kimi davetliler buz pateni yaparken, kimileri içerde falafellerin tadına bakıp içkilerini yudumlarken duvardaki ekranlardan, Rusya, İngiltere, Uruguay, Fransa, İsrail, Amerika’nın çeşitli şehirleri ve dünyanın diğer farklı yerlerindeki Hanuka kutlamalarını ve Putin, Obama, Bush, Reagan, Clinton gibi devlet büyüklerinin Hanukiya’yı yakarkenki görüntülerini keyifle izleme fırsatı buldu. Bu görüntüler arasında en ilginç olanlarından biri, uzaydaki Hanukiya ve Yahudi bir astronotun çevirdiği ve hiç durmadan dönen topaç görüntüleriydi.

Buzda Hanuka partisindeki bayram coşkusu neşeli müzikleri ile Mix Music ekibi tarafından sağlandı.

Buz pistinin ortasına yerleştirilen, buzdan Hanukiya, 1,5 m boyu ile Türkiye’deki en büyük Hanukiya olma özelliğini taşıyor. Hanukiya; Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh, Aşkenaz Cemaat Başkanı Benyamin Poluman, Leon Cibili ve Rav Mendy Chitrik tarafından yakıldı.

TMC Başkanı İshak İbrahimzadeh kısa bir konuşma yaparak her birimizin, hepimizin diğer milletlere, çevremize ışık olmamız, kendimizi ve çevremizi aydınlatmamız gerektiğini vurguladı.

Minix’lerin Hanuka gezisi

17 Aralık Çarşamba günü Suadiye Minix Anaokulu her sene olduğu gibi bu sene de Hanuka Bayramı döneminde Hahambaşılığa bir ziyaret gerçekleştirdi

Öğrenci ve öğretmenler sabah neşe ve heyecan içinde hazırlanarak armağanlarını da yanların alarak yola çıktılar. Harem’den ilk defa arabalı vapura binen çocuklar oldukça heyecanlıydılar.

İlk ziyaret  Mitzvah day kapsamı içinde planlanan OR-YOM ziyareti oldu. Amacı Hanuka Bayramında orada konaklayanlara neşeli bayram havası estirmekti. Teras katında ağırlanan öğrenciler manzara eşliğinde  sıcak tatlı ve tuzlu kurabiyelerle ve içeceklerle karşılandılar. Pansiyonerler en şık kıyafetleri ile salonu doldurdu. İzzet Bana eşliğinde örenciler Hanuka şarkıları ve duaları okudular.

Oradan ayrılan çocuklar servislerle Galata Kulesine gittiler. Mimarı yapılandırma ve tarihi konumu açısından inceleyip etrafını dolaşan çocukları en çok etkileyen kulenin pencerelerinin küçüklüğü oldu. Ayrıca kuleyi Rapunzel’ in masalında yer alan kuleye benzetenler şaşkınlık içinde kaldı. 360 derece etrafını gezip daireselliğini gözlemlediler. Paratöner kanalını görerek şaşkınlıklarını ifade ettiler. Taşlara dokunarak kuleyi tanımak istediler. Ayrılmak istememelerine rağmen Hahambaşılık ziyaretinin heyecanı ile servislere bindiler.

Hahambaşılık binasında tüm personel ve ravlar alkışlarla çocukları karşıladılar. Önce Hahambaşılık odasında Hahambaşı Rav İshak Haleva tarafından ağırlandılar. Rav Haleva ile sorularla hem Hanuka hakkında bilgilenme hem de geleneklerin nedenleri irdelendi. Bu deneyim bazı öğrencilerde ilgi uyandırdı. Kimileri ise atik davranarak sorulan soruları hızla yanıtladılar. İlgi ile izlemeleri, olgun davranışları, hiçbir kurumda kendilerini yabancı gibi hissetmemeleri, sorulanlara yanıtların olumlu olması çok ilginçti. Tam “zamane çocuklarına” örnek teşkil ettiler.

Toplantı salonunda Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh çocuklarla bir araya geldi. Mutluluğu gözlerinden okunan başkanla hazırlanan mikili, balonlu sofralarda yemekler yendi. Günün anlam ve önemine uygun olarak Hanukiya’yı da birlikte yaktıktan sonra palyaço, çocukları önceden hazırlanan minderli köşelere aldı.  Bol eğlenceli, oyunlu, neşeli yarışmalarla saatlerin nasıl geçtiği anlaşılmadı. 

Çocuklar herkese öpücükler atarak binadan ayrıldılar. Yolda güzel bir uyku sonrası enerjilerini tekrar kazanan minikler birbirlerine  günün en ilginç  anılarını tekrarladılar.