Evlilik barış getirecek mi?

Filistin asıllı New Yorklu bir gencin, İsrailli bir kızla yaptığı anlaşmalı yeşil kart evliliğini konu alan ‘Nikahta Keramet Var Mı?’ (Peace After Marriage) adlı ABD-Türk-Fransız ortak yapımı film bu hafta vizyona giriyor.

Selin SEVİNDİREN Yaşam
24 Aralık 2014 Çarşamba

Filistin asıllı New Yorklu bir gencin, İsrailli bir kızla yaptığı anlaşmalı yeşil kart evliliğini konu alan “Nikahta Keramet Var Mı?” (Peace After Marriage) adlı ABD-Türk-Fransız ortak yapımı film bu cuma vizyona giriyor. İbranice, Arapça ve İngilizce dillerinin kullanıldığı film mizah ve cinsellik penceresinden, Ortadoğu çatışmasına sıkça gönderme yaparken, her iki tarafın da dini ve milli değerlerini tiye almaktan geri durmuyor.

Çekimleri New York, Amman ve Kudüs’te gerçekleştirilen romantik komedi filminde, İsrailli ve Arap oyuncular birlikte uyum içinde çalıştı. Filmin öne çıkan yıldızı Filistinli anne rolüyle ilk kez komedi bir filmde rol alan ve Lemon Tree filmiyle ödüller kazanmış Nazaret doğumlu Hiam Abbass. Filmin Türkiye bacağında yapımcı Faruk Özerten ve ortak yapımcılar Özgür Uçkan ile Arın Çetin bulunuyor.

‘Peace After Marriage’, 2010 yılında henüz senaryo aşamasındayken Robert De Niro’nun kurucusu olduğu Tribeca Film Institute’un Creative Promise Ödülü’nü kazandı. 2013 yılında yapımı tamamlanan film daha sonra Montpellier International Mediterranean Film Festivali’nde seyirci ödülü kategorisinde en iyi film, jüri özel ve mansiyon ödülleri kategorilerinde ise en iyi aktör ödüllerini kazandı. Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat’ın katılımıyla geçen yıl Kudüs Yahudi Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterilmesi ise filmin göze çarpan başarılarından bir diğeri oldu.

Ulus Oditoryumu’nda geçtiğimiz şubat ayında filmin özel gösterimi yapılmış ve büyük beğeni toplamıştı. Filmin başrol oyuncusu, yönetmeni ve aynı zamanda yazarı olan Ghazi Albuliwi, Şalom’a verdiği röportajda, Woody Allen hayranı olduğunu, geleneklerine bağlı cemaatlerin baskısını ve kültürler arası çatışmayı çok kültürlü bir şehir olan New York’un sokaklarında çekmeyi uygun gördüğünü söylemişti. 17 yaşında stand up komedyenliğine başlayan aktör, İsraillileri güldürmeyi başaran ilk Arap olduğunun ve insanları eğlendirerek birleştirmeyi hayal ettiğinin altını çizerek Şalom okuyucularına şöyle seslenmişti: “İnsan 2-3 saniye kahkaha attığında dinini, milliyetini, cinsel tercihini, nereli olduğunu unutur.”