Haftanın kaçmazı: Kuzeyin aşk ve hüznü

Süreyya Operası, 22 Aralık’ta piyanist Zeynep Üçbaşaran ile kemancı Cihan Aşkın’ı eşsiz bir konserle bir araya getiriyor. Danimarka’nın Nielsen’i, Finlandiya’nın Sibelius’u, İsveç’in Alfven’i ve Polonya’nın Gorecki’si bu konserde bir aradalar. Üstelik Sibelius ve Nielsen gelecek sene 150 yaşında olacaklar. Tüm bu kuzeyli bestecileri ortak bir noktada buluşturan figür, müziğin büyük dâhisi Wolfgang Amadeus Mozart’tır. Zeynep Üçbaşaran’ın Cihat Aşkın ile ortak olarak Mozart’ın tüm keman-piyano eserlerini kapsayan konser serisi için repertuarlarında bulunan keman-piyano sonatı Mozart’ın hiç bir zaman vazgeçilmez olduğunun en güzel kanıtıdır.

Tuna SAYLAĞ Sanat
17 Aralık 2014 Çarşamba

Laleper Aytek ve ‘Non Paris’

Laleper Aytek’in ‘Non Paris’ başlıklı 14. kişisel sergisini 17 Aralık-31 Ocak 2015 tarihleri arasında İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde görebilirsiniz. Sergide, fotoğrafçının Paris’te iki yıl boyunca sürdürdüğü fotoğraf çekimlerinden 63 siyah-beyaz fotoğraf yer alıyor.  Sergiyle birlikte fotoğrafçının ‘non paris”’adlı bir fotoğraf albüm kitabı da Aralık başında yayımlanmış olacak.

Laleper Aytek, 2012 ile 2014 arasında Paris’e dört kez gitti. Çekimlerini Paris’te yapmakla birlikte Paris’i çekmedi.  Bu projesinde bir turist olarak geldiği bu şehir üzerinden “non” görüntüleri aracılığıyla aynadaki kendine bakmaya çalıştı.

www.ifturquie.org 

Dilek Karen’den ‘ZERRE’ 

Cevahir Hotel İstanbul Asia, 21 Aralık -28 Şubat 2015 tarihleri arasında Şeli Art Project işbirliğiyle,

Dilek Karen’in ‘ZERRE’ adını taşıyan heykel sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçı, ‘Zerre’nin farklı bedenlerde tezahürlerine aracı ve şahit olurken, serginin ‘zerre’nin ondaki karşılıklarının heykel ve resimde vücut bulmuş hali olduğunu ifade ediyor. 

St. Antuan Jiri Barta’yı ağırlıyor

Dünyaca ünlü viyolonselci Jiri Barta, ‘Bach Before & After’ Yılbaşı Konserleri kapsamında 26 Aralık akşamı St. Antuan Kilisesi’nde Bach’ın eserlerini seslendirecek. İstanbul’daki her konseri heyecan yaratan bu sihirli viyolonselci, J. S. Bach’ın bütün viyolonsel süitlerini (6 süit) tek konserde çalacak. 

Yeni Yıl Konseri ‘Musica Nuda’ CRR’de

Petra Magoni (vokal) ve Ferruccio Spinetti’nin (kontrbas) oluşturduğu Musica Nuda, 28 Aralık akşamı CRR Konser Salonu’nda CRR Senfoni Orkestrası ile muhteşem bir performansa imza atacak. Müziklerindeki sadelik, kimi zaman derin bir aşkı, geçmişi, bugünü ve yarını temsil ediyor. Ünlü İtalyan Orkestra Şefi Daniele di Gregorio yönetiminde gerçekleşecek olan konserde eserlerin senfonik orkestra düzenlemeleri kendisine ait. Musica Nuda, ‘Banda Larga’ ile İtalya’dan sonra ilk kez İstanbul’da CRR Senfoni Orkestrası ile konser verecek. Banda Larga’nın repertuvarı , Musica Nuda ‘nın en sevilen şarkıları ve klasikleşmiş İtalyan şarkılarının uyarlamalarından oluşuyor. 

R-EVOLUTION Almelek Sanat Galeri’nde

Kalıplardan çıkmak için yeni bir sanatsal objenin yaratılması. Sanatı, eş zamanlı olarak yorumlanan gerçeğe sıkı sıkıya bağlı bir estetik ile donatmak… Sadece bir fotoğrafçının sahip olabileceği bakış açısını, bir ressamın gerçeği yorumlama becerisi ile birleştirmek… Giampaolo Gentili’nin hedefi işte budur, kalıplara ‘devrim’ yaptırıp, sınırlar içine hapsedilmemiş olması gereken sanat konseptini evrimleştirmek! Sanatçı, başta ekspresyonizm olmak üzere çeşitli sanat akımlarına duyduğu ilgi sayesinde fotoğrafın gerçekçiliği ile uyumlu olabilecek ‘fırçaları’ keşfeder.  Sergiyi 31 Aralık’a kadar Almelek Sanat Galerisi’nde izleyebilirsiniz.