Egomuz bizim karanlık gölgemiz

Raquel AŞKANER HABİB Çocuk-Aile
10 Aralık 2014 Çarşamba

“Elimizden gelenin en iyisini yapmak” bize öğretilen, bizim de çocuklarımıza öğrettiğimiz bir kavramdır. Peki acaba bu ne demek? Zaten o an yaptığımız elimizden gelenin en iyisi değil midir ki? Daha iyisini yapabilseydik zaten yapmayı biz de tercih etmez miydik? Bu durumda hem çocuklarımızı hem de kendimizi hırpalamanın ne anlamı var? Geçmişte olanlara sinirlenmenin ne anlamı var? Bir dahaki seferler için bilgi toplamak ve tecrübelerimizi derinleştirme şansımız var iken hayıflanmak bize ne kazandıracak? Kim bilir, belki de sadece egolarımız besleniyordur bu süreçten. Her zamanki gibi tuzağına düştüğümüz egolarımız. Ah bir arınabilsek şu egomuzdan kimbilir ne kadar huzur içinde olurduk hepimiz. Tutsak olmak yerine kral olurduk, kendimizi yönetirdik. Bazen soruyorum kendime, çocuklarıma konuşurken acaba kim konuşuyor çoğu zaman? Ben mi? Egom mu?

Birden fark ettim ki konuşurken yoğun olarak negatif duygular hissediyorsam ve bu duygular tarafından yönetilip kendi nefsime hakim olamıyorsam işte o konuşan egommuş. Onu tanımaya başladıkça aslında onun da derinlerde bir yerde karanlık bir gölgeden beslendiğini fark ettim. Bu karanlık gölgem aslında bilmediğim ama beni yöneten tarafım. Her karanlık ancak aydınlık var ise var olabilir. Her zıt kutup birbirinden beslenir. Dengede olmak, zıtlıkları ortada buluşturmak bizleri görünür ve huzurlu kılacaktır. İşte bu karanlık gölgelerimi ışığa çıkartırsam ancak o zaman saf ve temiz duygular ile karşılarım bana verilenleri ve ben de verebilirim geriye sevgilerimi.

Sevgi ile kalın...

Etkinliklerden Seçmeler

Ottomanya

(7-14 Aralık)

Mall of İstanbul’un giriş katında yer alan Ottomanya’da Hazerfen’le Galata Kulesi’nden atlayın, geleneksel Türk sanatlarının inceliklerini öğrenin, interaktif oyunlarla benzersiz bir müze deneyimi yaşayın!

Dünyaca ünlü müzelerde kullanılan modern interaktif teknolojileri bir araya getiren Ottomanya’da, hem eğlenceli hem de eğitici uygulama ve atölyelerle, daha önce yaşamadığınız sıradışı bir müze gezisi sizi bekliyor!

Papuç Sergisi

31 Mayıs 2015’e kadar devam edecek olan sergi, 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarına ait zengin Osmanlı kadın kıyafetleri koleksiyonu ve bu koleksiyona bağlı olarak gelişen, mütevazı ancak döneminin çeşitliliğini sunan bir ayakkabı sergisi.

Koleksiyon, çoğunlukla Osmanlının son döneminde üretilmiş ayakkabıları ve terlikleri içermekle birlikte az sayıda Orta Asya, İran, Kuzey Afrika, Hint ve Avrupa örneğiyle, Cumhuriyet’in ilk yıllarında üretilmiş ayakkabıları da kapsıyor.

Çocukları ayakkabının geçmişine götürecek bir zaman yolculuğu Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi’nde yer alıyor.

Flying Superkids, Uçan Yumurcaklar

(23-28 Ocak)

Tüm dünyada kendi türündeki tek şov olarak bilinen ve TİM Show Center’da daha önceki yıllarda iki kere sergilenip büyük beğeni toplayan ‘Uçan Yumurcaklar’, 23–28 Ocak tarihleri arasında sadece altı gösteriyle yeniden TİM Show Center’da!

Lee Alex Magic Dreams

(20-27 Aralık)

2009’da Dünyada Yılın İllüzyonisti ödülünü alan Lee Alex, Magic Dreams adlı gösterisiyle 25 ülke ve yüzlerce şovun ardından Türkiye’de... Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde.

Tiyatrodan seçmeler

Aile Ağacı

13 Aralık ve 27 Aralık tarihlerinde saat 11.30’da Akbank Sanat’ta.

Küçük Prens ve Çiçek

Çocuk edebiyatının başyapıtlarından Küçük Prens, Tiyatro Yeniden’in sanat yönetmeni Dersu Yavuz Altun tarafından “Küçük Prens ve Çiçek” adıyla sahneye uyarlandı.14 Aralık’ta Caddebostan Kültür Merkezi’nde.

 

Kitap Kurdu

Çubuk Köpek

Tom Watson’dan acayip komik hikayeler serisi.

 

Haydi Müzeye! 

Sanat Tarihi Aktivite Kitabı