Dikkatinizi eğitebilirsiniz!

Ulus Özel Musevi Okulları öğretmenleri ve idari kadrosu da yeni eğitim döneminin başında, Doli Levi’nin FED (Farkındalıkla Eğit Dikkatini) Eğitimini anlatan sunumunun ardından, Selmin Erk’ten sekiz hafta süreli FED eğitimini aldılar. Bu yıl 12. sınıflarla başlayan FED pilot çalışması önümüzdeki yıllarda farklı sınıf seviyelerinde uygulanmaya başlayacak

Gençlik - Eğitim
10 Aralık 2014 Çarşamba

Selmin Erk,  Mindfulness-FED Eğitimi Uzmanı

Büyük bir metropolde yaşıyorsanız, siz bir maraton koşucususunuz aslında! Günlerinizin çoğunu işiniz eşiniz ve çocuklarınızla hızlı yaşama ayak uydurabilmek için koşarak geçiriyorsunuz. Trafikte geçirilen uzun saatler, kalabalık şehirler, sıkışık beton binalarda yaşam, evlerde televizyon, telefon, bilgisayarların uğultusu, çocukları okula ve etkinliklere yetiştirme yarışı derken stresle dolu bir günü sonlandırıyorsunuz.

Çocuklar açısından ise durum çok farklı değil. Gün boyunca en sık duydukları kelime: “Haydi ödevlerini yap, dramaya, piyanoya, baleye, derse geç kalıyorsun, geç kalıyosun, geç kalıyosun…”

Birçok aile gün boyunca bu şartlarda fiziksel olarak beraber olsalar da bilinç ve farkındalık anlamında maalesef bir arada olamıyorlar aslında. Daha da kötüsü kendilerine ve çevrelerine de yabancılaşmaya başlıyorlar.

Son yıllarda ortaya çıkan farkındalık  ‘mindfulness’  kavramı, bu hızlı sürecin bedenimizde ve ruh sağlığımızda yarattığı hasarı onarmak üzere bir seçenek sunuyor.

Farkındalık ‘mindfulness’ kavramı, anı yaşayabilmek, yaşarken duygu ve düşüncelerin farkında olmak ve sürekli düşünceleri kontrol edip sessizleştirebilmek olarak tanımlanıyor. Peki, bunu nasıl mı başaracağız?

Araştırmalar, farkındalık FED eğitimi alan ve egzersizlerini düzenli olarak yapan yetişkinlerin,  çocukların hayat kalitesinde önemli bir fark yarattığını söylüyor. 

FED (Farkındalıkla Eğit Dikkatini) Nedir?

Farkındalıkla Eğit Dikkatini (FED), odaklanma, dikkat ve konsantrasyonu artırıp, kaygı ve stresin yıpratıcı etkilerini azaltan bir programdır. İç dengeyi, duygusal zekâyı ve bedensel sağlığı destekler. İçinde yaşadığımız ana daha çok bilinç ve anlayış katar. Tekniklerin sonuç vermesini sağlayan düzenli yapılmalarıdır.

Dünyada pek çok okulda uygulanmaktadır.   Amacımız, ülkemizde de, öğretmenlerin ve öğrencilerin bu teknik hakkında bilgi sahibi olmaları ve uygulayarak daha mutlu, daha başarılı bir eğitim süreci yaşamalarına destek olmaktır. Ulus Musevi Okullarında, programı öncelikle öğretmenlerle 8 hafta boyunca uyguladık. Böylelikle aldıkları eğitimi öğrencilere hem öğretecek hem de uygulayacaklardır. Eğitim süresinde yaptığımız gözlemler ve öğretmenlerden aldığımız geri bildirimlere dayanarak verimli bir başlangıç yaptığımızı söyleyebiliriz.

* Mindfulness-FED Eğitimi Uzmanı

FED EĞİTİMİ ALAN UÖMO ÖĞRETMENLERİNE VE ÖĞRENCİLERİNE İZLENİMLERİNİ SORDUK

“ Gece yatarken FED uyguladığımda hemen uyku haline geçtiğimi fark ediyorum.  Aynen ameliyat öncesi narkoz verilirken sayı saymamız istendiğinde 5-6’dan sonrasını hatırlayamamak gibi bir şey…

Yaptığım her ne ise o konuya daha iyi odaklanabilmeme katkısı olduğunu düşünüyorum.  Örneğin bir yazı yazarken ya da kitap okurken zihnimin sağa sola kayması azaldı. Dans dersime gittiğimde bedenime, yeni figürlere ve hatta koreografiye daha iyi odaklanabildiğimi düşünüyorum. Herhangi bir şey yerken aklıma FED geldiğinde ağzımdaki lokmaya odaklanıyorum. Dokusunu, lezzetini düşünüp yorumluyorum kendi kendime. Öğrencilerimin çok genç yaşta buna başladığını görmek beni sevindiriyor. İlerde ne kazanımlar elde edebileceklerini düşünmek bile heyecan verici. “

ENGİN ARIK, UÖMO İNGİLİZCE BÖLÜM BAŞKANI

 

“FED’i uyguladığım dönemlerde kendimi daha sakin ve huzurlu hissettiğimi söyleyebilirim. FED eğitiminin ardından öğrencilerimle nefes ve ses farkındalığı çalışmasını yaptığımda, onların da bu çalışmadan büyük keyif aldığını gözlemledim. Öğrencilerim kendilerini çok daha iyi hissetlerini ifade ettiler.”                                       

FİLİZ SALCAN, UÖMO BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ

 

12. sınıflarımızla yaptığımız FED çalışmasında çocuklar üzerinde ‘gevşeme ve sakinleşme’ gibi etkileri olduğunu gözlemliyorum.

Farkındalık eğitiminden sonra, bu tekniği sistemli ve düzenli uygulamama rağmen, zaman zaman içinde bulunduğum ‘anı fark etme’ ve ‘anda kalabilme’yi daha rahat yapabildiğimi fark ettim. Bu, yaşadığım olayların dışına çıkabilmem ve durumu daha sakince ele alabilmem konusunda bana yardımcı oluyor. Ayrıca, 12. sınıflarla yürütülen çalışmada uygulamacı olarak görev alıyorum. Çocuklar üzerinde ‘gevşeme ve sakinleşme’ gibi etkileri olduğunu gözlemliyorum. Bu teknik düzenli uygulandığı takdirde, öğrencilerin üzerinde olumlu etkisi olacağına inanıyorum.”                 

ASLIHAN ALPA MOROVA, UÖMO ORTAOKUL REHBER DANIŞMANI

 

“Kendimi çok sinirli hissettiğim bir anda sınıfta yaptığımız farkındalık etkinlikleri aklıma geldi. Denemek istedim. Nefesime odaklanınca sinirim de nefesime karışıp gittiği için rahatladığımı hissettim.”                                                   

REYSİ HALEVE, UÖML 12. SINIF ÖĞRENCİ

 

“Üniversiteye giriş senesi yoğun tempolu. Bu nedenle soluk almaya ihtiyacımız var. Sabahları beş dakika hiçbir şey düşünmeden dışarıdaki seslere ve nefesimize odaklanmak, kendimize zaman ayırmak iyi geliyor.”

VANESSA KASTON, UÖML 12.SINIF ÖĞRENCİ