Knesset kendini feshetti, seçimler 17 Mart´ta

İsrail’in 19. Meclisi görev süresinin yarısını bile dolduramadan pazartesi gecesi yapılan oylama ile feshedildi

Dünya
10 Aralık 2014 Çarşamba

120 milletvekilinden kimsenin ret veya çekimser oyu vermediği pazartesi geceki oylamada İsrail Meclisi kendini lağvederken, erken seçim tarihini de 17 Mart 2015 olarak belirledi. 

Başbakan Netanyahu tarafından hükümetten uzaklaştırılan Maliye Bakanı, Yeş Atid Partisi lideri Yair Lapid, oylamadan hemen evvel kürsüden Başbakan Netanyahu’ya şu sözlerle yüklendi: “Başbakan iki hata yaptı. Birincisi ülkeyi, hiç fayda sağlamayacak erken seçimlere soktu. İkincisi de kaybedecek.”

Erken seçim kararıyla hükümetin ajandasında olan vaatler en az altı ay için ertelenmiş veya iptal edilmiş oldu. Merkez sol politikacılar ‘Netanyahu olmasın da’ fikrinden yola çıkarak bir blok kurmak üzere birleşme ihtimallerini tartışmaya başladı.

Pazar günü açıklanan bir ankete göre Tzipi Livni’nin Hatnua Partisi’nin Yitzhak Herzog’un İşçi Partisi’ne katılması durumunda, yeni oluşum 23 koltukla Knesset’teki en büyük parti konumuna gelebilir.

Anket, Netanyahu’nun partisi Likud’un bugün seçimler yapılsa 21 koltukta kalacağını öngörüyor.

Son zamanlarda ‘Yahudi devleti statüsü’ yasası ve Savunma Bakanlığı bütçesinin arttırılması konularında koalisyon ortakları arasında anlaşmazlıklar çıkmış; geçen hafta Netanyahu ortaklarını hükümeti iş yapamaz hale getirmekle suçlayarak, görevden almıştı.