Washington’dan ‘stratejik ortak’ yasası

Amerikan Temsilciler Meclisi İsrail’i başlıca stratejik ortak ilan eden bir yasa tasarısını kabul etti

Dünya
10 Aralık 2014 Çarşamba

Geçtiğimiz Çarşamba, İsrail’i ‘önemli stratejik ortak’ olarak niteleyen bir yasa tasarısı ABD Temsilciler Meclisi’nden geçirilerek, imzalanmak üzere Başkan Barack Obama’ya gönderildi.

Tasarı İsrail’in ihracatını hızlandırmaya ilişkin ticari statüsünü geliştirmek, enerji, su mühendisliği, Ar-Ge konularında işbirliği ve Yahudi Devleti’ne ABD’den silah ve askeri teçhizat yerleştirilmesine yönelik yetki genişletilmesi gibi konuları içeriyor.

İsrail ile ABD arasındaki ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan yasa tasarısı geçtiğimiz eylül ayında Senato’da kabul edilmişti.

Demokrat Temsilci Eliot Engel, oylama öncesi İsrail’in “Fazlasıyla karanlık bir bölgede aydınlık bir ışık gibi” olduğunu söyledi. Engel tasarının bir bakıma, İsrail’in rakiplerine kıyasla askeri üstünlüğünü muhafaza etmesine yardım etme amacı taşıdığını belirtti.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komite Başkanı Ed Royce ise “İsrail’e verdiğimiz desteğin İsrail’in çevresinde İran’dan Hamas’a uzanan güvenlik tehditleriyle başa baş gittiğinden emin olmalıyız” dedi.

İsrail’in başlıca stratejik ortak ilan edilmesi daha önceleri belirlenen ‘başlıca NATO dışı ortak’ statüsünün yükseltilmesi anlamına geliyor. İsrail 1988’den beri ABD’nin yasal olarak müttefiki ve bu sebeple bölgede askeri üstünlüğün sağlanması açısından ABD’yi bağlayıcı konuma sahip.

Beyaz Saray’dan hızlı bir şekilde onay bekleyen yasa tasarısı İsrail için önümüzdeki on yıla yönelik uzun vadeli güvenlik garantileri içeriyor. Bunlar arasında 200 milyon dolarlık askeri mühimmatın 1,8 milyar dolara çıkartılması gibi birçok askeri proje yer alıyor.