“Mucizelere güvenirsen asla mucize yaşayamazsın”(*)

Yahudi aleminin dini bayramlarından Hanuka, 16-24 Aralık tarihleri arasında kutlanacak.

Dünya
5 Aralık 2014 Cuma

Işığın karanlığa karşı kazandığı zafer olarak da anlatılan Hanuka Bayramı aynı zamanda Işıklar Bayramı olarak da anılır.

 

Hanuka Hikayesi

Bundan yaklaşık 2100 yıl evvel Kudüs ve Yahudi Kutsal Tapınağı Betamikdaş, Makedonya İmparatorluğu’nun parçalanması ile ortaya çıkan Helenistik Selevkos İmparatorluğu’nun  kontrolünde idi.

İmparator  Antiyokus kutsal tapınak Betamikdaş’ta her tür kutsal faaliyeti yasaklayarak Yahudi inancını kanun dışı olarak ilan etmişti.

İmparatorun amacı Kudüs ve kutsal tapınağın Yahudilikle olan bağını kopararak Yahudi kültürünün Helen kültürü içinde yok olmasını sağlamaktı.

Ancak  bir Yahudi rahip olan Matatiyas ve beş oğlu; Yuhanna, Simon, Elazar, Yonatan ve Yahuda, Antiyokus’a karşı bir ayaklanma başlattı.

Zamanın en güçlü ordularından Selevkos İmparatorluğu’na karşı başlatılan bu isyan neredeyse bir intihar niteliğinde idi.

 

 Daha sora tarihçilerin Makabiler olarak adlandıracağı Yahudi isyancılar  M.Ö. 165’te Selevkid Hanedanına karşı inanılması zor  bir zafer kazandı ve  Betamikdaş tekrar Yahudi ellere geçti.

Gelenek gereği tapınaktaki 8 kollu şamdanı yakmak gerekti, Hahamlar ellerinde sadece bir günlük yağ kaldığını ve yeni tedarikin hazırlanması için  8 gün  gerektiğini fark ettiler.

Ancak bir günlük yağ bir mucize eseri 8 gün yandı... 

Yahudi bilgelere göre Hanuka Bayramı aynı zamanda maneviyatın maddi olana üstünlüğünü, inancın ve doğruluğun her zaman kötülük ve karanlığa galip geleceğini temsil eder.

Makabiler, Tanrı’dan mucize beklememiş, inançlarını ortaya koyarak yenilmesi neredeyse  imkânsız bir askeri gücü yenilgiye uğratmıştı...

 

(*)Sefer Ha Hinuh (Öğretiler Kitabı)  13. yüzyılda İspanya’da yaşayan hahamlar tarafından yazılmış Yahudi Kutsal Kitabı Tevrat’ta yer alan 613 sevabı, ahlaki ve hukuki açıdan  irdeleyen bir kitaptır.

 

 

Kaynak: Wikipedia, Chabad.org