Hollanda’da 14 kişi ‘Uluslararası Dürüst’ ödülü aldı

Hollanda’da görevli İsrailli diplomatlar, Holokost sırasında Yahudileri kurtarmak için hayatlarını tehlikeye atan 14 kişiyi ‘Uluslararası Dürüst’ ödülü ile onurlandırdı

Dünya
26 Kasım 2014 Çarşamba

Kudüs’teki Yad Vashem Holokost Müzesi’nin belirlediği kişilere, genellikle İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen ‘Uluslararası Dürüst’ ödülü, bu kez II. Dünya Savaşı sırasında Güney Hollanda’da Yahudileri saklayan ve güvenli bir şekilde İspanya’ya ulaşmalarına yardımcı olan  Frederika Maria ve Christina Segboer’e verildi. Kız kardeş olan Segboer’ler bugün hayatta değil.

Sakladıkları Yahudileri, Holokost sırasında en az 210 Yahudi’nin ve farklı etnik gruplardan yüzlerce  kişinin  kaçmasını sağlayan direnişçi Westerweel örgütüne teslim eden kızkardeşler adına ödülü Frederika’nın kızı Marijke van de Meent-Segboer teslim aldı. İspanya’ya kaçmayı başaran Yahudilerin birçoğu daha sona İspanya’dan İsrail’e geçti. Kasım ayının başında Güney Hollanda’nın Lahey’ şehrinde düzenlenen bir törenle bugün hayatta olmayan 12 kişi daha aynı ödülle onurlandırdı. Lahey yakınlarında şoför olarak çalışan Leenderd Mostard ve eşi Cornelia Kloppenburg, Lahey’de düzenlenen törende İsrail’in büyükelçisi, Haim Divon tarafından ödülle onurlandırılan kişilerden. Çift Holokost sırasında, Micha Konig ismindeki dört yaşındaki Micha Konig’i yanlarına almıştı.

Bugün 75 yaşındaki yazar Micha Konig, tören esnasında, “Onlar hayatımı birden fazla kez kurtardı. Yaşadığım sürece onlara minnettar olacağım,” diyerek duygularını dile getirdi.

Holokost öncesinde 140 bin Yahudiye ev sahipliği yapan  Hollanda’da, Yad Vashem’in kayıtlarına gore bugüne kadar 5 bin 350 kişi ‘Uluslararası Dürüst’ ödülü aldı.