İzmir’de Akdeniz Sempozyumu yapıldı

Akdeniz Tarihi, Kültürü ve Siyaseti Sempozyumu 27-28 Kasım tarihlerinde İzmir Kültürpark Sanat Merkezi’nde yapıldı

Toplum
3 Aralık 2014 Çarşamba

Yurtiçi ve yurtdışından gelen birçok uzmanın katıldığı sempozyumun ilk gün oturumlarından biri olan ‘Akdeniz’de İktisadi ve Toplumsal Dönüşümler’ konulu oturumu Ege Üniversitesi’nden Doç Dr. Alp Yücel Kaya yönetti. Queens College Cuny (ABD)’den Prof. Elena Frangakis-Syrett, Girit Üniversitesi’nden Prof. Socrates Petmezas ve Kudüs İbrani Üniversitesi’nden Prof. Victor Azarya sempozyumun konuk konuşmacıları arasında yer aldılar.

Prof. Elena Frangakis-Syrett 16. yüzyıldan itibaren Akdeniz’de ve İzmir’de gelişen uluslararası ticaret ve bankacılık hakkında konuşurken, Osmanlı İmparatorluğu’nda dünya ticaretine hâkim olan İngiliz normlarına göre ilk modern bankanın İzmir’de 1840 yıllarında kurulan Smyrna Bank Ltd. olduğunu vurguladı.

Prof. Petmezas da ‘Küreselleşme Sırasında Doğu Akdeniz’deki Büyüme ve Kriz’ konulu bir sunum yaptı.

İstanbul Balat doğumlu olan, kız kardeşi halen İstanbul’da yaşayan ve 1964’te İsrail’e göç eden Profesör Azarya ise sosyoloji uzmanı olmasına rağmen, Akdeniz kentleri olan İzmir ve Hayfa’yı birçok yönden karşılaştıran, ortak noktalarını ortaya koyan bir sunum gerçekleştirdi.