İSRAİL ANKARA’YA ÇIKIŞTI: “Bir NATO ülkesi böyle davranamaz!”

İsrail güvenlik örgütü, Batı Şeria’da Türkiye’yle bağlantısı bulunan bir Hamas hücre evini ortaya çıkardı

Dünya
3 Aralık 2014 Çarşamba

İsrail’in iç güvenlik örgütü Şin Bet, Batı Şeria’da ortaya çıkardıkları Hamas hücre evinin Türkiye ile bağlantısı olduğunu açıkladı. İsrailli yetkililer Türkiye’den emir ve eğitim aldığı söylenen hücre evine dair bulguları diplomatik bir dille yorumlamaya çalıştılarsa da Hamas’ın denizaşırı operasyonları için yeni merkez olarak Suriye yerine Türkiye’yi seçmiş olmasından ötürü duydukları öfkeyi saklayamadılar.

Türkiye’de bulunan Hamas’a ait hücre eviyle ilgili olarak bir yetkili “NATO ülkesinden beklenecek bir davranış mı?” diyerek tepkisini gösterdi ve Şin Bet’in bu yıl ikinci kez Batı Şeria’da Hamas’a ait Türkiye bağlantılı hücre evi bulduğunu ekledi. İlk hücre evi, geçtiğimiz yaz Hamas’ın Filistin lideri Mahmud Abbas’a yönelik saldırı girişimiyle ortaya çıkmıştı.

İsrailli yetkili Türkiye bağlantısının, diplomasi ve terörle mücadele diyalogları kapsamında İsrail tarafından NATO üyesi de olan birçok ülkeyle yapılacak görüşmelerde ele alınacağını belirtti.

Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Şin Bet’i planlanmış bir saldırıyı ortaya çıkardığı için takdir ederken, olayın Türkiye bağlantısına değinmekten kaçındı.

İsrael Hayom gazetesi hafta başında verdiği haberde Hamas’ın Türkiye’de karargâh kurması konusunda, İsrail’in NATO’ya Ankara’nın tavrına yönelik harekete geçmesi için çağrıda bulunduğunu duyurdu. Yayınlanan bültende Kudüs birçok kanaldan ulaştırdığı mesajlarda NATO üyesi bir ülkenin terör örgütüyle bağlantısının kabul edilemez olduğunu savunuyor.

Hamas’ın İstanbul’daki yeni operasyon şefinin İsrail’e karşı düzenlenmiş terör saldırılarından sorumlu terörist Salih el Arouri olduğu söyleniyor.