Hediye seçmek artık dert değil: Hediyeler kumbarada biriksin

Düğün, nişan, nikâh, yaş günleri, yıl dönümleri… Ne kadar çok seviyoruz hediye almayı, hediye vermeyi… Ancak bazen hediye alan için de veren için de yük oluyor. Artık, hediye alanı da vereni de bu işin zahmetlerinden kurtaran bir kumbara var… Emma Baruh, Hediye Kumbaram’ı anlattı...

Virna BANASTEY Yaşam
3 Aralık 2014 Çarşamba

Her insan sever hediye almayı… İnsana mutluluk verir… Ancak hediye zevkinize göre çıkmayınca, üzerinize uymayınca, değiştirmek vaktinizi alınca, biraz da sıkıntı yaratır alınan armağan. Benzer sıkıntılar hediyeyi veren kişi için de geçerlidir. ‘Ne sever? Nelerden hoşlanır? Bedenini, numarasını nasıl öğrenirim?’ soruları vakitsizlikte dükkân gezmeyle birleşince dert olur alan için de hediye.

İşte tüm bu sorunları ortadan kaldıran bir internet sitesi var artık: HediyeKumbaram.com.  Sistemin kurucularından Emma Baruh, Hediye Kumbaram’ın nasıl çalıştığını anlattı. Bu sistemin diğer bir güzel yanı da, iyi fikirleri, başarılı projeleri olan küçük girişimcileri, ihtiyaçları olan mali destekle buluşturacak platformu sunması.

 

Hediye Kumbaram fikri nasıl doğdu?

Evlenmek üzere olan erkek kardeşim ve eşi hediye listesi için mağaza araştırıyorlardı. Ancak bir mağazada hediye listesi açtıkları takdirde tüm ihtiyaçlarını karşılayamayacaklarını gördüler. Ellerinde nakit tutmalarının gelecekleri açısından da oldukça önemli olduğunu düşünüyorlardı. Dolayısıyla bir yaşanmışlık ve ardından çözüm arayışından doğdu hediyekumbaram.com.

Etrafımızdaki insanlarında nişan, evlilik, doğum gibi güzel günlerin ardından hep ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını biliyoruz. Bu güzel günlerde sevdiklerinin de onlara hediyeler ile desteklediklerini gördük. Örneğin artık çoğu kimse nişanda çiçek göndermiyor. Onun yerine kalıcı bir şey yapmaya çalışıyor.

Biz de hem kendi deneyimlerimizden, hem de etrafımızda gördüklerimizden yola çıktık. Nişan ve düğün fikrinden bambaşka içeriklerle Hediye Kumbaram dönüştü, çok amaçlı ihtiyaçlara yanıt veren bir konuma ulaştı.

 

 

Kimlerin hayallerini  gerçekleştirebiliyorsunuz?

Ne istediğini bilen, hayalini anlatabilen bunu dile getirmekten çekinmeyen ve onu destekleyecek sevenleri olan herkesin hayalleri Hediye Kumbaram’da gerçekleşebilir.

Hediyekumbaram.com fikri ilk olarak nişanlananların, evlenenlerin, doğum yapanların, kısacası hediye listesi açacak kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için kuruldu. Bugün ise zamanla dünyada da yaygınlaşan, gelişen ve sektör olmuş ‘crowd funding’ konseptini de HediyeKumbaram.com’a kattık. Artık bir fikri, projesi olup, bu projesini hayata geçirmek isteyen ve projesine destek arayan kişiler de HediyeKumbaram.com’u kullanabilir. Sosyal sorumluluk projeleri için destek toplamak isteyen kimselerde aynı şekilde HediyeKumbaram.com’u kullanabilir.

 

Emma Baruh

Bu kumbarada hediye dışında başka ne için para biriktirilebiliyor?

HediyeKumbaram’da açılan etkinlik ne ile ilgili olursa olsun sadece hediye yerine geçebilecek para toplanabiliyor. Türkiye’de kanun “bir kişiden, bir kişiye, (örneğin Emma’dan, Virna’ya) bir yıl içinde maksimum 3.371 TL’ye kadar nakit hediye yapıldığında veraset ve intikal vergisine tabii değildir” diyor. Biz de sitemizde, bir kişinin diğer kişiye hediye etme limitini bu rakam ile sınırladık.

Bu limitler dahilinde HediyeKumbaram.com ihtiyaç, hayal, umut, proje, girişim, sosyal sorumluluk gibi birçok şeyin karşılığı olabilir. Nişan, nikâh, evlilik, doğum, bez kesme, bar/bat-mitzva sonrası veya balayı, tatil öncesi kumbaranız olabilir. Bu sene doğum gününüzde birçok küçük hediye yerine güzel bir hediye için kumbaranız olabilir. Anneniz ve babanız için 25. evlilik yıl dönümlerine güzel bir parti hazırlığındaysanız, ya da herhangi başka bir sebeple güzel bir organizasyon hazırlığındaysanız arkadaşlar arası para toplama platformu olabilir.

 

Sistemin nasıl çalıştığını biraz açıklar mısınız?

Aslında sistem çok basit. HediyeKumbaram.com adresine giriyorsunuz. Hediye hesabını açıyorsunuz. HediyeKumbaram.com üzerindeki paylaş butonları sayesinde e-mail, facebook, twitter’da hediye hesabını paylaşıyorsunuz. Ayrıca size özel oluşturulan hediye hesabının adresini basılı davetiyende de (Örneğin düğün davetiyesi) belirtebilirsiniz. Bir dönem bununla ilgili kampanya yaptık. Davetiyesine, HediyeKumbaram’daki hediye hesabının adresini yazan kişilerin davetiye bütçesine HediyeKumbaram olarak 75 TL katkı sağladık.

Şu anda da farklı bir kampanyamız mevcut. Kredi kartı komisyonundan ve sistemin ayakta kalması ile ilgili maliyetlerden oluşan bir hizmet komisyonumuz var. Bu komisyon, hediye verenden alınan tutara göre yüzde beş ile on arasında değişen bir tutar.  Şu anda oluşan tüm bu maliyetleri HediyeKumbaram.com olarak biz karşılıyoruz. Ve hiçbir komisyon almıyoruz.

Bu sistem esasında hediye veren için de çok büyük kolaylık sağlayan bir sistem. Bugün düğüne altın götürmek için bir mağazaya gidiyoruz. Kredi kartı ile ödemek istersek yüksek bir komisyon ödemek zorunda kalıyoruz. Kredi kartı komisyonu dışında, nakit bile öderseniz, al-sat’tan kaynaklı yine yüzde 2,5 gibi bir kaybınız oluyor. Oysa bu sistemde, davetli düğün salonuna girerken dahi sadece bir dakika gibi kısa bir sürede kredi kartından hediye verebilir. Zaman ve yol kaybı yok. Hediyeyi alan düğün sahibi o dakika cebinden, e-mail ile haberdar ediliyor.

 

Bu sistem, iş dünyasında küçük girişimcilere faydalı olabilecek mi?

Girişimcilerle ilgili fonlama bölümünü ‘Melek yatırımcı / angel invester’ bulan danışman şirketlerle işbirliği yaparak götürme kararı aldık. Bu konu ile ilgili de arayıştayız. Bir melek yatırımcıdan zaten yatırım almış veya henüz yatırım almamış ama kapsamına onay alınmış projelerin HediyeKumbaram.com’da kitlesel desteğe açmayı düşünüyoruz. İlk bize ulaşıldığı takdirde ise biz bu danışman şirkete yönlendirerek, bazı aşamalardan geçmelerini sağladıktan sonra HediyeKumbaram’da yer almalarını sağlayacağız. Şu aşamada Türkiye’de ‘crowd funding’ kültürü henüz yerleşmemiş ve Kickstarter, Indigogo gibi siteler henüz yok. Bu sebeple biz bu süreci bir danışman şirketle yürütme kararı aldık. İnanıyoruz ki zaman içerisinde internette nasıl ki on-line alışveriş, sosyal medya kültürü gibi her şey hızlı bir şekilde Türkiye’de de gelişiyorsa, crowd funding de aynı hızla gelişecektir. O zamanda da HediyeKumbaram.com küçük girişimciler için oldukça faydalı bir araç haline gelecektir.