Arap ve Yahudi çocukların el ele olduğu bir okul

Kudüs’te hem Arap hem de Yahudi çocuklara orta eğitim veren Max Rayne El Ele okulu toplumlar arasında gerilimin tavan yaptığı şu günlerde dengeyi korumak için büyük çaba sarf ediyor.

Dünya
1 Aralık 2014 Pazartesi

Geçtiğimiz hafta okulun 9. sınıf talebeleri Rawan Masalha  ve Inbar Shaked-Vardi ‘nin başlattığı kavga tüm Filistin-İsrail çatışmasının bir özeti gibi idi.

 Kavganın konusu ‘İsrail, Toprakları ve Yerel Nüfus’ adlı coğrafya kitabının ismi idi.

Arap öğrenciler kitabın isminin neden İsrail olduğunu Filistin olmadığını sorarken, öğrencilerden Yahudi olanlar, ismin İsrail olduğunu ve bu ülkeyi dedelerinin inşa ettiğini  söyleyerek birbirleri ile tartışmaya başladılar. 

Ancak en büyüğü 15 yaşında olan bu çocuklar, aynı konuyu  görüşme masalarında kapalı kapılar ardında tartışarak, savaş ve barışa karar veren babalarından farklı olarak çözebiliyor. 

Tüm derslerin Arapça ve İbranice verildiği, Yahudi ve Müslüman bayramlarının birlikte kutlandığı okulda, öğretmenlerin ve eğitimcilerin bir amacı var, farklılıklara rağmen bir arada olmayı başarmak. 

600 Arap ve Yahudi öğrencinin okuduğu Kudüs’ün Max Rayne El Ele  okulunda Filistinli ve Yahudi  küçükler sadece babalarının kültürünü ve tarihini öğrenmiyorlar, aynı zamanda  ‘öteki’nin de tarihini çalışıyorlar.