Papa: “Türkiye seyahatim barış meyveleri getirsin”

Uluslararası basının objektifleri, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa´nın bugün başlayacak üç günlük Türkiye ziyareti boyunca memleketimizde olacak.

Dünya
28 Kasım 2014 Cuma

Papa Franciscus'un  Türkiye'ye düzenleyeceği üç günlük ziyarette bir ilk de yaşanacak. İlk defa bir Papa ve devletin zirvesiyle yapılacak olan görüşmenin ardından ikili açıklama gerçekleştirilecek ve dünyadaki  milyarlarca insana canlı yayınla ulaştırılacak.

Mütevazi kişiliğiyle dikkat çeken Papa, yeni yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın  da ilk konuk devlet başkanı olacak. 

Katolik Hristiyanların ruhani lideri ve Vatikan Devleti Başkanı Papa Franciscus, 6'ıncı yurtdışı seyahatini 


Vatikan Devleti’yle modern anlamda 1960 yılından beri  diplomatik ilişkileri olan Türkiye’ye  yapıyor. 

 

6. Paul (1967) , 2. Jean Paul (1979) ve 16. Benediktus'un ardından Türkiye Cumhuriyeti'ne gelen dördüncü  papa Franciscus olurken, Türkiye'den ise Vatikan'a Cumhurbaşkanlığı seviyesinde sadece bir ziyaret gerçekleşti. 



Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar, 23. St John'u 1959 yılında Vatikan'da ziyaret etmişti. 

 

Papa Franciscus'un Türkiye ziyareti, 1054 yılında karşılıklı aforoz ile kesin olarak ayrılan Katolik ve Ortodoks kiliselerinin yeniden birleşmesi çabaları bakımından ön plana çıkarken, İslam dünyası ile ilişkilerin güçlendirmesi bakımından da önem arz ediyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Papa, ikili görüşmenin ardından, heyetler arası bir görüşme gerçekleştirecek, daha sonra, dini, siyasi, sanat, diplomasi çevrelerinin önemli temsilcilerinin de hazır bulunacağı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda birer konuşma yapacaklar. 

Papa, Türkiye seyahatine çıkarken, Vatikan’da yaptığı açıklamada, "Bildiğiniz gibi Türkiye’ye, cumadan pazar gününe kadar sürecek bir apostolik seyahat gerçekleştireceğim, hepinizi, Petrusun (Katoliklerin ilk Papası), kardeşi Andreas'a (İstanbul Ortodoks Kilisesi’nin kurucusu) yapacağı bu ziyaretin barış meyveleri, dinler arası diyalog ve Türk milletiyle yakınlık getirmesi için dua etmeye davet ediyorum" şeklinde konuştu.