CHP Milletvekili Erdemir: "Edirne valisi istifa etmeli"

CHP Bursa milletvekili Aykan Erdemir, Edirne Büyük Sinagogu’nu Türk Musevi Cemaati’ne kullandırmayacağını açıklayan Edirne Valisi Dursun Şahin’i istifaya davet etti.

Toplum
22 Kasım 2014 Cumartesi

Erdemir, Edirne Valisi Dursun Şahin’in “İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu” diyerek işlediği nefret suçunu bizzat ihbar ettiğini söyledi.

Erdemir, Vali’nin  kamu görevi icra etmeye uygun bir ruh hali içinde olmadığını belirterek şöyle konuştu:, “Vali Şahin makamının itibarını ve Türkiye’nin onurunu korumak için istifa etme sağduyusunu gösteremeyecekse, vakit geçirmeden görevden alınmalıdır.Anayasa’nın eşitlik maddesi gereği tüm vatandaşlara ayrım gözetmeksizin hizmet etmekle yükümlü olan bir kamu görevlisinin “onların burada sinagoglarını yapıyoruz, onların mezarlıklarının etrafını temizliyoruz” ifadesini kullanması utanç vericidir.

Kamu görevlilierince işlenen antisemit nefret suçlarına sıklıkla tanık olmaya başladık. Devletin en üst makamlarındaki siyasilerin çekinmeden kullandığı nefret söylemi kamu görevlilerinin de pervasızlaşmasına yol açmıştır. Yahudi vatandaşlarımızı hedef alan ayrımcılık, nefret suçu ve nefret söylemlerini araştırmak için geçtiğimiz ay Meclis’te komisyon kurulmasını teklif etmiştim. Türkiye’de antisemitizmin yükselişiyle ilgili bir araştırma komisyonunun vakit kaybetmeden hayata geçirilmesinin ne derece önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk.”